Ευρωβουλή : Οι σημαντικές θέσεις αντιπροέδρων που ανέλαβαν έλληνες ευρωβουλευτές

Σε σημαντικές θέσεις στις Επιτροπές της ΕΕ εξελέγησαν 4 Έλληνες Ευρωβουλευτές στις πρόσφατες εσωτερικές εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας εξελέγη ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Στην Επιτροπή, πρόεδρος θα είναι η πρώην Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας κα Ναταλί Λουαζό, επικεφαλής της λίστας για τις ευρωπαϊκές εκλογές του κόμματος του Εμμανουέλ. Μακρόν. 

Ο κ. Ανδρουλάκης, αμέσως μετά την εκλογή του υπογράμμισε «την ανάγκη μίας πραγματικά κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, ώστε τα ευρωπαϊκά σύνορα να έχουν και ευρωπαϊκή προστασία», υπό το φως των γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, «με την όλο και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο».

Η Επιτροπή ασχολείται με τα θέματα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, παρακολουθεί τις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ και είναι η αρμόδια για την έγκριση του νέου Ταμείου Άμυνας.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ε.Λ.Κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ εξελέγη αντιπρόεδρος στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM).

Η κυρία Βόζεμπεργκ, ενεργό μέλος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων από το 2014, υπήρξε εισηγήτρια της έκθεσης για τα εμπόδια (Glass Ceilings) στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών σε ανώτερες θέσεις στην επιστήμη και την εκπαίδευση. Είχε έντονη ενασχόληση με θέματα, όπως η ίση μεταχείριση στην αγορά εργασίας, η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης), η συμφιλίωση επαγγελματικού και οικογενειακού βίου αλλά και η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

«Με το έργο μας συμβάλλουμε στη συνολική εξέλιξη της νομοθεσίας στον τομέα της ισότητας των φύλων. Η ισότητα των φύλων πρέπει να διαπνέει οριζόντια όλες τις πολιτικές της Ε.Ε., γεγονός που θα προσπαθήσω να καταστήσω εφικτό και μέσω της εκ νέου συμμετοχής μου στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο τη νομική θωράκιση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε η κ. Βόζεμπεργκ

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου εξελέγη αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (ΙΝΤΑ) του ΕΚ.

Μία εβδομάδα μετά την ομόφωνη εκλογή της ως αν. συντονίστρια του ΕΛΚ, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου εξελέγη αντιπρόεδρος της ίδιας Επιτροπής με διαπαραταξιακή υποστήριξη.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου είναι αρμόδια για ζητήματα που αφορούν τον καθορισμό, την εφαρμογή και τον έλεγχο της κοινής εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι η κ. Ασημακοπούλου θα προεδρεύει της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου σε περίπτωση απουσίας του προέδρου και θα συμβάλλει στον καθορισμό της ατζέντας της συγκεκριμένης Επιτροπής, ενώ ως αν. συντονίστρια του ΕΛΚ, από κοινού με τον συντονιστή, θα είναι υπεύθυνη για τη χάραξη της στρατηγικής του Ε. Λ. Κ. και για την κατανομή των εισηγήσεων και των Εκθέσεων μεταξύ των Ευρωβουλευτών του Ε. Λ. Κ.

Το ίδιο χαρτοφυλάκιο κρατάει ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δ. Παπαδημούλης.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημ. Παπαδημούλης μετά από πρόταση του νέου προέδρου του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι αποφασίστηκε να διατηρήσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο και τις εξής αρμοδιότητες:

– Πρόεδρος στην Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα.

– Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Πολιτική Πληροφόρησης και Επικοινωνίας.

– Μέλος της Επιτροπής Επιλογής για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη.

– Αναπληρωτής του Προέδρου στις σχέσεις του ΕΚ με τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα.

– Αναπληρωτής του Προέδρου στις σχέσεις του ΕΚ με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Εθνικών Κοινοβουλίων (IPU).

Διαβάστε επίσης