Δύο χρόνια χωρίς τον Γιάννη Καλατζή

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Γιάννη Καλατζή, ο οποίος άφησε το στίγμα του στον χώρο της μουσικής και θεωρείται ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της γενιάς του.

Ο Γιάννης Καλατζής, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '70. Η καριέρα του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '60, όταν ήταν μέλος του Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά συνεργάστηκε με τον γνωστό συνθέτη Γιώργο Μητσάκη. Η δημοφιλία του κορυφώθηκε μέσα από τις συνεργασίες με τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτες της περιόδου, τον Μάνο Λοΐζο, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Γιώργο Κατσαρό, τον Μίμη Πλέσσα, τον Γιάννη Σπανό και τον Τόλη Βοσκόπουλο.


Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, ο Καλατζής συνεργάστηκε με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα και το 1981 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τα τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου. Το τελευταίο του Άλμπουμ προτού αποσυρθεί από το ενεργό τραγούδι ήταν το 1984, ωστόσο, το 1985, πήρε μέρος σε μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Μάνο Λοΐζο που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Το 2000, κυκλοφόρησε ένα διπλό CD, το πρώτο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε νέες εκδόσεις και το δεύτερο με τα περίφημα ελληνικά τραγούδια στην απόδοσή τους.

Ο Καλατζής θεωρείται ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της εποχής και τα τραγούδια του έχουν ερμηνευθεί και από τους νεότερους τραγουδιστές.

Τα πιο γνωστά του τραγούδια

Γοργόνα (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Παποράκι του Μπουρνόβα (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Δελφίνι, δελφινάκι (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Τζαμάϊκα (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Το λεβεντόπαιδο (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Το Παλιό Ρολόι (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Ξενάκι είμαι και θα'ρθώ (Μουσική - Σταύρος Κουγιουμτζής)
Ο Σταμούλης ο Λοχίας (Μουσική - Γιώργος Κατσαρός)
Παραμυθάκι μου (Μουσική - Μάνος Λοΐζος) (το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία Ο Εξορκιστής)

Διαβάστε επίσης