Νέες απειλές Τσαβούσογλου κατά Κύπρου και Ε.Ε.: Αν μας επιβάλλουν κυρώσεις θα «απαντήσουμε»

Απειλητικός εμφανίστηκε ξανά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο στόχαστρό του η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν μας επιβάλλουν κυρώσεις, θα αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας στην Κύπρο». Παρέλαβε τους πρώτους S-400 από τη Ρωσία η Τουρκία.

Τι είχες Μεβλούτ, τι είχα… πάντα. Ο Τσαβούσογλου θέλησε να… πανηγυρίσει την παράδοση των πρώτων S-400 στην Τουρκία με απειλές σε βάρος της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας για τις προκλητικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέρθηκε στα βήματα που προτίθεται να κάνει η Τουρκία σε περίπτωση που η Ε.Ε. επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

«Αν χρειαστεί θα κάνουμε και επιπλέον βήματα καικανένας δεν μπορεί να μας εμποδίσει. Αν όμως η Ε.Ε. για να ικανοποιήσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ. την Κύπρο), παραδέχομαι πως μέχρι τώρα κράτησαν θέση, κάνουν κάποιο βήμα για να δείξουν συμπαράσταση, τότε εμείς θα απαντήσουμε και θα αυξήσουμε τη δραστηριότητα μας στην Κύπρο. Θα το κάνουμε χωρίς καμία αμφιβολία. Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τσαβούσογλου όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης στον Ελεύθερο Τύπο.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Ελβετό ομόλογό του και ενώ από το πρωί της Παρασκευής (12.07.2019) έχει ξεκινήσει η… άφιξη των πρώτων S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία.

Δείτε εδώ τις πρώτες εικόνες.

Ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε (ξανά) στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή προσχέδιο εγγράφου που είδε το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. σκοπεύει να αναστείλει τις συζητήσεις για τη συμφωνία αερομεταφορών και θα αναβάλλει τον διάλογο σε υψηλό επίπεδο με την Τουρκία εξαιτίας της «παράνομης» γεώτρησης στα ανοιχτά της Κύπρου.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι η Ε.Ε. θα εξετάσει πιο περιοριστικά μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η συζήτηση των μόνιμων εθνικών αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες, χθες, ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για κυρώσεις στην Τουρκία. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Κύπρος διαφώνησε με την παράγραφο που αναφέρεται σε περαιτέρω μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες.

Η διαφωνία έχει να κάνει με τη διατύπωση στην τελευταία παράγραφο, όπου αναφερόταν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Ωστόσο, η Κύπρος επιθυμούσε να αντικατασταθεί με «στοχευμένα» μέτρα.

Με πληροφορίες από eleftherostypos.gr

Διαβάστε επίσης