Φώφη Γεννηματά: Όσοι αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν τώρα από το ΚΙΝΑΛ

δηλωσεις για το εκλογικο αποτελεσμα της προεδρου του κομματος

Σαφείς αιχμές κατά στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, άφησε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβούλιου του ΚΙΝΑΛ, κάνοντας λόγο για “δούρειους ίππους” που θέλουν να υπονομεύσουν την παράταξη και για “κρυπτόμενους” που έχουν κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, καλώντας όσους “αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν τώρα”.

Δεν συντελέστηκε η επιδιωκόμενη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών - Έγιναν λάθη, δεν εξαιρώ τον εαυτό μου

Κάνοντας μία πρώτη πολιτική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σημείωσε ότι “ολο το διάστημα υπήρξε σειρά πρωτοβουλιών για την ενότητα, την διεύρυνση και την ανασύνθεση του πολιτικού μας χώρου που βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε άτακτη εκλογική και πολιτική υποχώρηση και κατακερματισμένος. Μια πορεία που δεν εξελίχθηκε γραμμικά και δεν απέδωσε όλα όσα προσδοκούσαμε. Δεν πίστεψαν όλοι δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια”, ενώ υπογράμμισε πως “έγιναν και λάθη και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου”.

Μίλησε για άνιση μάχη που έδωσε η παράταξη, μέσα σε δύσκολες συνθήκες για να συμπληρώσει: "Καταφέραμε όμως να σταθούμε όρθιοι και μάχιμοι. Να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που δημιουργεί δυναμική προοπτική για το Κίνημα Αλλαγής. Στέρεη βάση για το νέο κύκλο που ανοίγει. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες που έσπευδαν να περιγράψουν αρνητικά την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε την διπλή πραγματικότητα. Ναι αντέξαμε στην πόλωση, σταθήκαμε όρθιοι, ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας όμως δεν συντελέστηκε η επιδιωκόμενη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών”.

Και συνέχισε την τοποθέτησή της: “Ας αναρωτηθούμε όμως όλοι και ιδιαίτερα οι κρυπτόμενοι στον αγώνα, που αρχίζουν τώρα , με κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες να εμφανίζονται, αν θα υπήρχαμε καν σήμερα αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η προσπάθεια. Μιλάω γι αυτούς που και το 2015 έλεγαν να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, να γίνει ΕΠΙΝΕ με διαδικασίες μακριά από τη βάση της παράταξης. Εμείς ξεκινήσαμε το 2015 όταν το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ήταν το 7ο κόμμα και στον ευρύτερο χώρο υπήρχαν ταυτόχρονα, το ΠΟΤΑΜΙ, η ΔΗΜΑΡ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΙΔΗΣΟ, η ώρα Αποφάσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση. Σήμερα είμαστε το τρίτο κόμμα, μόνοι στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας”.

Αναφερόμενη στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, μετά τις εκλογές, έκανε λόγο για νέο δικομματισμό, ο οποίος "διαφέρει δομικά από τον προηγούμενο δικομματισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που παγιώθηκε μετά το 1981. Η διαφορά είναι ότι υπάρχει ένα μεσαίου μεγέθους κόμμα στο κέντρο, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων. Και ότι αυτό το κόμμα, το ΚΙΝΑΛ, μπορεί και είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την αυτονομία του και να ενισχύσει την παρουσία του”. Όπως υπογράμμισε, “ο δικομματισμός , πέραν από την κοινή προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να τον επιβάλλουν, πριμοδοτήθηκε συνειδητά και γενναία από μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης”, ενώ πρόσθεσε ότι “η συγκράτηση δυνάμεων από το ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται και στην κυνική χρήση της κρατικής εξουσίας και την δημιουργία ισχυρών πελατειακών δικτύων”. Επιπλέον τόνισε ότι “ο χειρισμός της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την πολιτική των προσωρινών επιδομάτων προς τα ασθενέστερα στρώματα και ταυτόχρονα έστρεψε την εξοντωμένη μεσαία τάξη προς την ΝΔ που υποσχέθηκε μεγάλες φοροελαφρύνσεις για αυτήν”.

Ειδική επιτροπή για την ανάλυση της πολιτικής και εκλογικής πορείας της παράταξης

Υπογράμμισε, όμως, την αναγκαιότητα "με νηφαλιότητα και ευθύνη να μελετηθούν και να αναλυθούν όλα τα επιμέρους στοιχεία των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και συνολικά η πολιτική και εκλογική πορεία της παράταξης μας από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα”. Για το σκοπό αυτό, πρότεινε να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από πρόσωπα κύρους και ευρύτερης αποδοχής, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου της τον Οκτώβριο. Όπως είπε, επικεφαλής θα είναι ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης και το πόρισμα θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στην ΚΠΕ.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, το αποτέλεσμα των εκλογών δημιούργησε ένα επικίνδυνο για την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία δίπολο, “γιατί η ΝΔ αυτοδύναμη πια θα «ανοίξει» στο σύνολό της την συντηρητική πολιτική της με την οποία έχουμε θεμελιώδεις ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές”.

Πρακτικές εξαγοράς «πρόθυμων» και δούρειοι ίπποι

“Θα έχουμε την ευκαιρία κατά την συζήτηση των Προγραμματικών δηλώσεων, να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις θέσεις και αντιθέσεις μας. Δεν έχουμε καμία «συγγένεια», είμαστε καθαρά απέναντι στην συντηρητική πολιτική που πρεσβεύει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης”, είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και με την ευκαιρία στηλίτευσε "την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη, να συνεχίσει τις απαράδεκτες πρακτικές του κ.Τσίπρα για την αναζήτηση και εξαγορά «πρόθυμων» από το χώρο μας, με αντάλλαγμα καρέκλες της εξουσίας και τα οφέλη τους”.

Και στη συνέχεια, διαμήνυσε: “Θα επαναλάβω και σήμερα κάτι που - καθόλου τυχαία - είχα επισημάνει δημόσια προ καιρού. Όμως κάποιοι όχι μόνο δεν είχαν τα κότσια να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο , τις υπόγειες συναλλαγές τους, αλλά έμειναν μέσα, ως δούρειοι ίπποι για να υπονομεύσουν. Γι’ αυτό όσοι ακόμα στον πολιτικό μας φορέα αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν τώρα”.

Κρυφή σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Σχετικά με τις εκλογές, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι οι πολίτες στις εκλογές απομάκρυναν τον κ. Τσίπρα από την εξουσία, έδωσαν την εντολή διακυβέρνησης της χώρας σε μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΔ, του κ. Μητσοτάκη, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι “με την πολιτική του, τον καθεστωτισμό του, έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επιστροφή στην εξουσία της παράταξης που χρεοκόπησε τη χώρα”.

Εξέφρασε δε, την εκτίμηση, ότι "το σημερινό πολιτικό τοπίο είναι αποτέλεσμα μιας κρυφής σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για την συγκάλυψη των ευθυνών κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009". Όπως είπε, “η ΝΔ πήρε από τον κ. Τσίπρα την πολιτική ασυλία για την ευθύνη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ο κ. Τσίπρας πήρε ως αντάλλαγμα την «Καραμανλική συνιστώσα» στην κυβέρνηση του και κρίσιμους και χρήσιμους θύλακες στήριξης και ελέγχου στο βαθύ κράτος ( Δικαιοσύνη – Σώματα Ασφαλείας- Ένοπλες Δυνάμεις). Παράλληλα εξυπηρετήθηκε ο κοινός στόχος και των 2 να τα ρίξουν όλα στο ΠΑΣΟΚ, να λεηλατήσουν αμφίπλευρα το χώρο της Προοδευτικής Παράταξης και να στήσουν το νέο δικομματισμό. Για αυτό και από κοινού αρνήθηκαν κατ’ επανάληψη την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που προτείναμε για τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση”.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι την "πρόταση μας αυτή θα επαναφέρουμε και στη νέα Βουλή το φθινόπωρο”.

Θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας

Αναφορικά με το μέλλον της παράταξης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι “εμείς θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας και στην αυτοδύναμη πορεία μας. Και επειδή κάποιοι αρχίζουν το βιολί της ουράς του δήθεν προοδευτικού πόλου του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω: Είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις”. Όπως είπε, το Κίνημα Αλλαγής “έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Το αξιακό φορτίο της Δημοκρατικής Παράταξης και τις ιδέες της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Κατά συνέπεια έχει μια σαφή ταυτότητα. Δεν ψαρεύει στα θολά νερά, ούτε αναζητά σημαία ευκαιρίας. Δεν δίνει ραντεβού στα τυφλά, ούτε προσαρμόζει τον χαρακτήρα του σε λογικές κόμματος σούπερ μάρκετ. - Έχουμε κάνει την επιλογή μας. Είμαστε το σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που έχει σαφή, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό λόγο, ευδιάκριτα στοιχεία πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού και κυρίως πιστεύει σταθερά σε πολιτικές που προωθούν την Ανάπτυξη πάντα όμως σε συνδυασμό με την οικοδόμηση ενός σύγχρονου Κοινωνικού Κράτους. Και με στοχευμένες προτάσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις συνέπειές του, για την οικονομία, την εργασία, την δημοκρατία και για το μείζον θέμα της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και των διακρίσεων. Αυτή την φυσιογνωμία θα αναδείξουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μας όλο το επόμενο διάστημα”.

Οι αποφάσεις

Στη συνέχεια, η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε πως το φθινόπωρο θα γίνει προγραμματική συνδιάσκεψη με την προβλεπόμενη από το άρθρο 24 του καταστατικού σύνθεση με θέμα «Η Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα» και θα προκηρυχθεί Συνέδριο Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Θα προηγηθεί εντός του 2019 Συνδιάσκεψη Νεολαίας για τα πολιτικά θέματα που αφορούν τη νέα γενιά. Επίσης, ανακοίνωσε την ίδρυση της καταστατικά προβλεπόμενης Ακαδημίας Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης Στελεχών και δημιουργία μητρώου Στελεχών, επικεφαλής θα είναι ο Θανάσης Τσούρας, ιστορικό και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε, πως το ΚΙΝΑΛ θα προχωρήσει “σε συνδιάσκεψη για την αυτοδιοίκηση , που θα ετοιμάσουν οι εκλεγμένοι μας στο χώρο. Ήδη την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε με σύσκεψη για τον Κλεισθένη”.

Παράλληλα, προχωρά “στην ανασύσταση με βάση το νέο μας καταστατικό των Οργανώσεων χώρου δουλειάς, στους εργαζόμενους επικεφαλής αναλαμβάνει ο Ασπιώτης, αλλά και των «Δικτύων» μας στους ΕΒΕ, στους επιστήμονες, στους αγρότες” και “στην ολοκλήρωση της οργάνωσης του κινήματός μας”.

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, με βάση τις Νομαρχιακές Επιτροπές Εκλογικού Αγώνα, συγκροτούνται οι Προσωρινές Νομαρχιακές Επιτροπές, οι οποίες θα οδηγήσουν τις Οργανώσεις ανά Νομό στην εκλογή νέων οργάνων (Νομαρχιακές Επιτροπές και Συντονιστικές Γραμματείες Τοπικών Οργανώσεων).

Είπε, παράλληλα, πως συγκροτούνται οι Τομείς Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής σε αντιστοιχία με τα Υπουργεία. Το συντονισμό του έργου τους αναλαμβάνει ο Αποστόλης Σπυρόπουλος. Της σύνθεσης τους θα προηγηθεί ανοιχτό κάλεσμα υποβολής ενδιαφέροντος.

-Γραμματέας οργανωτικού αναλαμβάνει ο Στέφανος Παραστατίδης.

-Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αναλαμβάνουν ευθύνη Περιφερειών.

-Το φθινόπωρο θα εκδοθεί κάρτα μέλους με συνδρομή , για την οικονομική στήριξη του κινήματος.

Τέλος, η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε ότι διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει ο Δημήτρης Μάντζος για να προσθέσει πως η ΚΟ “θα είναι και πάλι η αιχμή του δόρατος στην αντιπολιτευτική μας δράση".

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης