Σήμερα η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης "112"

για να μην χαθούν άλλες ζωές από θεομηνίες

Σε άμεση προτεραιότητα θέτει η κυβέρνηση την ενεργοποίηση του τριψήφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 προκειμένου να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που εμφανίστηκαν στην περιοχή της Χαλκιδικής ή όπως πέρυσι στο Μάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένεται να υπάρξει μια δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έτσι ώστε το προσεχές διάστημα να λειτουργεί πανελλαδικά.

Έτσι, κάθε φορά που προκύπτουν ζητήματα έκτακτης ανάγκης οι πολίτες της περιοχής που έχει προσβληθεί ή αναμένεται να προσβληθεί τα επόμενα λεπτά, θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα μήνυμα γραπτό SMS που θα τους προειδοποιεί να προφυλαχθούν. Το σύστημα θα λειτουργεί ανεξαρτήτου εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που έχει ο καθένας, ενώ θα το λαμβάνουν και οι τουρίστες.

Γενικότερα αποδέκτες της προειδοποίησης θα είναι όσοι έχουν κινητό τηλέφωνο και θα είναι γραμμένο στα ελληνικά και τα αγγλικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα θύματα της προχθεσινής φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική ήταν όλα ξένοι τουρίστες που είχαν έρθει στη χώρα μας για διακοπές και δεν γνώριζαν για την θεομηνία που ερχόταν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κι άλλες φορές στο παρελθόν έχει γίνει συζήτηση για την ενεργοποίησή του, αλλά πάντα έμπλεκε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το σχετικό έργο δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του μακρινού 2011, η πρώτη σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο του 2014 για μια αρχική περίοδο εφαρμογής 19 μηνών που παρήλθε χωρίς απτά αποτελέσματα.

Πέρυσι που ξανάγινε η σχετική κουβέντα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 102 νεκρούς, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στις Βρυξέλλες και η Κομισιόν του είχε απαντήσει ότι αυτό που περιμένουμε είναι να τεθεί σε λειτουργία το 112 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, τουτέστιν εντός των επομένων 5,5 μηνών.

Πηγή: newsbeast.gr