Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη διατροφή μας το καλοκαίρι

Είναι γεγονός πως οι θρεπτικές ανάγκες και απαιτήσεις του ανθρώπινου οργανισμού διαφοροποιούνται από ποικίλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι η θερμοκρασία.

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη διατροφή μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε κατά την περίοδο των διακοπών, παίζοντας ουσιαστικά… εκτός έδρας, χωρίς να επιβαρύνουμε τη σιλουέτα μας…

Διατροφή χαμηλή σε λίπος 
Η παραμονή της τροφής στο πεπτικό σύστημα και η διαδικασία της πέψης εξαρτάται άμεσα από το περιεχόμενό της σε λίπος. Τους ζεστούς μήνες, κατά τους οποίους η λειτουργία του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού εντείνεται, βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν λιγότερη καταπόνηση του γαστρεντερικού σωλήνα και η ελάχιστη παραμονή μεγάλης ποσότητας αίματος στο πεπτικό, κάτι που επιτυγχάνεται με μικρά σε όγκο, τακτά και φτωχά σε λίπος γεύματα. Πείτε λοιπόν όχι στο λίπος του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών (προτιμήστε τα ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά) και αποφύγετε τα τηγανητά και τις βαριές σάλτσες.

Σωστή ενυδάτωση
Για την επαρκή ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού και τη σωστή λειτουργία βασικών συστημάτων, όπως το κυκλοφορικό, δεν αρκεί μόνο το νερό. Είναι ουσιαστική και η επάρκεια σε ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο κ.λπ.) και ιχνοστοιχεία (όπως ο σίδηρος), που χάνονται με την έντονη εφίδρωση. Προτιμήστε λοιπόν τροφές πλούσιες σε νερό και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για ενυδάτωση, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τους χυμούς τους. Και, αν αναρωτιέστε κατά πόσο μπορούν τροφές όπως τα λαχανικά να ενυδατώσουν το σώμα μας, έχετε υπόψη σας πως τα φρέσκα φασολάκια, για παράδειγμα, εμπεριέχουν περισσότερο επί τοις εκατό νερό από ό,τι το γάλα, που είναι κατεξοχήν υγρή τροφή…

Διακοπές και πρωινό
Κατά την περίοδο των διακοπών, το πρωινό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μπουφέ ξενοδοχείου, διαφέρει πολύ από τις συνήθεις επιλογές του υπόλοιπου χρόνου. Παρασυρμένοι από την απόλαυση, μπορεί να καταναλώσουμε ως και 1.000 θερμίδες χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε… Αποφύγετε λοιπόν το βούτυρο στο ψωμί ή τις φρυγανιές, τα muffins ή παρεμφερή σε σύνθεση γλυκίσματα, επιλέγοντας φρούτα, χυμούς, κρύο γάλα ή γιαούρτι και δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής άλεσης.

Αν δεν τρώτε πρωινό σε ξενοδοχείο, η επιλογή της τυρόπιτας από το φούρνο του χωριού μπορεί εύκολα και «εύγευστα» να αντικατασταθεί με ένα κουλούρι και λίγο τυρί, ένα μικρό σταφιδόψωμο ή ένα ποτήρι γάλα με δύο σουσαμένια κριτσίνια.

Παραλία – Ελαφριά διατροφή – Ομοιόμορφο μαύρισμα – Προστασία από τις ακτίνες UV
Στην παραλία κάτω από τον καυτό ήλιο (καλό είναι να τον αποφεύγετε χρησιμοποιώντας καπέλο, ομπρέλα και το κατάλληλο αντηλιακό) διατηρήστε το σώμα σας ενυδατωμένο πίνοντας πολύ νερό και χυμούς, τρώγοντας φρέσκα φρούτα ή πίνοντας παγωμένο κόκκινο τσάι Rooibos (το συντηρείτε στο κατάλληλο θερμός)! Για την καλύτερη δυνατή προστασία του δέρματος από την επίθεση που δέχεται από τις UV ηλιακές ακτινοβολίες, θρεπτικά συστατικά όπως το Β-καροτένιο, η βιταμίνη Ε αλλά και εκχύλισμα από φραγκοστάφυλο μπορεί να δοθούν με τη μορφή εξειδικευμένου συμπληρώματος διατροφής πριν από την έκθεση στον ήλιο, προσφέροντας στην επιδερμίδα προστασία, αντιγήρανση και ευκαιρία για ομοιόμορφο μαύρισμα. Μην ξεχνάτε όμως πως για τη σύσταση του κατάλληλου συμπληρώματος διατροφής είναι απαραίτητες οι οδηγίες του διαιτολόγου ή του φαρμακοποιού σας!

Στην ταβερνούλα το βραδάκι…
Στην ταβέρνα το βράδυ κινηθείτε έξυπνα δοκιμάζοντας τοπικές σπεσιαλιτέ (δοκιμή σημαίνει δυο τρεις μπουκιές όχι δύο πιάτα….) και μην αναλώνεστε σε γεύσεις που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε στο σπίτι σας. Απολαύστε επίσης ψάρι ή θαλασσινά αλλά όχι τηγανητά, μην το παρακάνετε με το ψωμί και, βέβαια, αν υπολογίζετε ότι το βράδυ θα βγείτε για φαγητό, καταναλώστε ένα ελαφρύ μεσημεριανό με βάση τη σαλάτα εποχής και τυρί χαμηλό σε λιπαρά (ή κάποιο βραστό αβγό), χωρίς όμως να μείνετε τελείως νηστικοί μέχρι το βράδυ!

Ακόμη…
* Δεν υπάρχει λόγος να παραγγέλνετε όλα τα ορεκτικά του καταλόγου ενδίδοντας στην τέρψη των οφθαλμών! Τα ορεκτικά είναι για να μας ανοίγουν την όρεξη, όχι για να την κλείνουν!
* Στο μπαρ επιλέξτε ως συνοδευτικά του ποτού σας sticks καρότου – αγγουριού και όχι αλατισμένους, καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
* Μην παραφορτώνετε το παγωτό σας με σαντιγί, τρούφες ή ξηρούς καρπούς. Απολαύστε καθαρές γεύσεις, θα σας αρέσει περισσότερο.
* Επαναφέροντας τη θερμιδική «τάξη» στο τι παχαίνει και τι όχι, πρέπει να τονίσουμε ότι η παρεξηγημένη μπίρα αποδίδει τις λιγότερες θερμίδες (αν τη συγκρίνουμε πάντα σε ίσες ποσότητες) σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά και αυτό οφείλεται στην πολύ χαμηλή περιεκτικότητά της σε αλκοόλ. Αν κάτι λοιπόν παχαίνει είναι η υπερβολή και όχι η μπίρα… Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι η ήπια κατανάλωση μπίρας στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς και των αγγείων.
* Στο αγαπημένο σας σουβλάκι προτιμήστε αλάδωτη πίτα. Θα γλιτώσετε περίπου 100 θερμίδες!
* Και, βέβαια, εκμεταλλευτείτε τις διακοπές σας για μπάνιο και παιχνίδι στην παραλία… (30 λεπτά ελεύθερο κολύμπι ισοδυναμούν με τις θερμίδες που αποδίδει σχεδόν ένα κομμάτι μηλόπιτα!!!)

Διαβάστε επίσης