Γιώργος Κοντογιάνης στο tempo24: Στις 7 Ιουλίου ο λαός υπογράφει την οριστική αναγέννηση της χώρας-Κανένας εφησυχασμός μέχρι να κλείσουν οι κάλπες

συνεντευξη του υποψήφιου βουλευτή ηλειας της ΝΔ

Στις 26 Μαΐου οι πολίτες έστειλαν ένα πρώτο βροντερό μήνυμα ελπίδα με τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Έβαλαν, όμως, μόνο την πρώτη μονογραφή για την πολιτική αλλαγή. Και όπως ξέρετε καλά η  μονογραφή δεν αρκεί. Δεν επιτρέπεται κανένας απολύτως εφησυχασμός. Στις 7 Ιουλίου τους πρέπει να μπει η οριστική υπογραφή για την αναγέννηση της χώρας, τονίζει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας και πρώην υφυπουργός Γιώργος Κοντογιάννης.

Αμναλυτικά η συνέντευξή του  στο tempo24.news έχει ως εξής:

Τι πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες πριν ψηφίσουν στις 7η Ιουλίου;

 

Στις 26 Μαΐου οι πολίτες έστειλαν ένα πρώτο βροντερό μήνυμα ελπίδα με τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Έβαλαν, όμως, μόνο την πρώτη μονογραφή για την πολιτική αλλαγή. Και όπως ξέρετε καλά η  μονογραφή δεν αρκεί. Δεν επιτρέπεται κανένας απολύτως εφησυχασμός. Στις 7 Ιουλίου τους πρέπει να μπει η οριστική υπογραφή για την αναγέννηση της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι η νικήτρια για το καλό του τόπου, Σε αυτήν την προσπάθεια έχουν θέση όλοι οι Έλληνες, ανεξάρτητα από τις παλαιότερες επιλογές. Ειδικά τώρα, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαμένες ψήφους ούτε για πειράματα σε μικρότερα κόμματα και για επιλογές που ενδέχεται οι συμπολίτες μας να τις μετανιώσουν αργότερα. Η ώρα της ευθύνης, της συστράτευσης, της συμμετοχής είναι τώρα.

 

Ο κ. Τσίπρας λέει ότι οι μειώσεις φόρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα της Ν.Δ. θα εφαρμοστούν από το 2021. Τι απαντάτε;
 

Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί ότι η μείωση των φόρων αποτελεί βασική της προτεραιότητα ως μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας, ενάντια στην αντίθετη και καταστρεπτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που συρρικνώνει την οικονομία και οδηγεί στην αφαίμαξη των πολιτών
Η Νέα Δημοκρατία, απαντά στα ψέματα του κ. Τσίπρα, με ξεκάθαρες δεσμεύσεις: Από το 2020,
-Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εντός διετίας.
-Μειώνεται το 2020 ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ (από 22% σήμερα).
-Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 για να μειωθεί στο 20% τον επόμενο χρόνο.
-Μειώνεται ο φόρος μερισμάτων στο 5% από το 10%.
-Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, εντός διετίας.
-Καταργείται σταδιακά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, εντός της τετραετίας.
-Μειώνονται σταδιακά οι συντελεστές Φ.Π.Α. στο 11% και 22% (από 13% και 24% αντίστοιχα), με διατήρηση του υπέρ μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 6%, εντός της τετραετίας.
-Μειώνονται σταδιακά οι εισφορές κύριας σύνταξης από το 20% στο 15%, εντός της τετραετίας.

 

Ποιο είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ως προς τον αγροτικό τομέα,  έναν τομέα που χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη στην Ηλεία;

 

Σε ό,τι αφορά στα γενικά μέτρα πολιτικής, η Νέα Δημοκρατία δια του προέδρου του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεσμευθεί για τα εξής:

Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς.
Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9%, με τη διατήρηση του αφορολογήτου και με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Μείωση στο φόρο των επιχειρήσεων- και αγροτικών- από το 28% στο 20%.
Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια.
Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών, από το 20% στο 15%,
Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταυλικών εκμεταλλεύσεων.
Επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Για την εξισωτική αποζημίωση επαναφορά των ουσιαστικών κριτηρίων επιλογής των πραγματικών δικαιούχων κτηνοτρόφων.
 Δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου.

Αυτά σε γενικό επίπεδο. Σε τοπικό;

 

Σε τοπικό επίπεδο το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η έλλειψη σύγχρονης και ασφαλούς οδικής σύνδεσης, αλλά και η παντελής απουσία σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηλείας με την υπόλοιπη Ελλάδα, άρα και με τους εξαγωγικούς προορισμούς.

Ιδιαίτερα για την πεδινή Ηλεία πρόβλημα παραμένει το αρδευτικό δίκτυο, το  οποίο χρήζει άμεσης  συντήρησης και υπογειοποίησης. Αν συμβεί αυτό θα μπορεί να επεκταθεί το δίκτυο και προς βορά. 

Καθοριστική είναι η δημιουργία Διαμετακομιστικού Κέντρου (και  ΌΧΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟΥ) Στην  περιοχή του κάμπου  κοντά στα λιμάνια και στα υπάρχοντα αεροδρόμια (με στόχο τις εξαγωγές στις αραβικές  χώρες), με διασύνδεση με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, που θα εξυπηρετεί τα νησιά του Ιονίου και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Πρέπει να υπάρξει διασύνδεση με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια Αράξου και Ανδραβίδας, το οποίο πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί για πτήσεις τσάρτερ και για εξαγωγή αγροτικών προϊόντων.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει διασύνδεση του ΤΕΙ με την παραγωγική διαδικασία. Υπάρχει η δυνατότητα με το Εδαφολογικό εργαστήριο που διέθεσε η Περιφέρεια (Δωρεά της ομογένειας των ΗΠΑ από τις φωτιές του 2007). Ταυτόχρονα, όμως, οι σύγχρονες  απαιτήσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων κρίνουν επιτακτική τη δημιουργία και εργαστηρίου υπολειμμάτων.

Για τον ορεινό όγκο επιβάλλεται να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία

-  αδειοδότηση και εξηλεκτρισμός των σταβλικών εγκαταστάσεων

- βελτίωση και σωστή διαχείριση των βοσκησίμων εκτάσεων

 

Έχετε κατά καιρούς επανειλημμένα υποστηρίξει πως χωρίς υποδομές η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει στη Ηλεία. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

 

Ο βασικότερος παράγοντας για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη στην Ηλεία είναι
οι υποδομές. Χωρίς υποδομές ό,τι και να συζητούμε θα είναι απλά σε θεωρητικό
επίπεδο. Μιλώντας με εκπροσώπους των τουριστικών πρακτορείων, πάντα μου επισήμαιναν ότι η Ηλεία βρίσκεται εκτός τουριστικών προορισμών επειδή δεν υπάρχει γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση. Χωρίς σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους, χωρίς σύγχρονα και ασφαλή λιμάνια, χωρίς αεροδρόμια και σιδηρόδρομο ποιος και γιατί να επιλέξει την Ηλεία ως προορισμό;

Πρώτη προτεραιότητά μου θα είναι να ασκήσω κάθε δυνατή πίεση για να ολοκληρωθεί, επιτέλους, ο οδικός άξονας Πάτρας – Πύργου. Αυτό σε πρώτη φάση. Γιατί πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο δρόμο μέχρι το Καλό Νερό και την Τσακώνα, αλλά να προγραμματισθεί – και πάλι- η σύνδεση της Ολυμπίας Οδού με τον αυτοκινητόδρομο Μωρέα μέσω της Αρχαίας Ολυμπίας. Η Ηλεία πρέπει να βγει από την απομόνωση. Πρέπει να αποκτήσει ασφαλείς οδικές προσβάσεις ώστε τόσο οι πανέμορφες ακτές της να έλθουν πιο κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και η παγκοσμίου φήμης και εμβελείας Ολυμπία. Επίσης, πρέπει να τεθεί ξανά το ζήτημα του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

 

Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές πως θέλετε να είναι σε προσωπικό επίπεδο;

 

Η επανεκλογή μου στην Ηλεία πιστεύω πως είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που ταλανίζουν την Ηλεία. Έχω τη γνώση και την εμπειρία. Αλλά έχω και τις προσβάσεις στην αυριανή πολιτική ηγεσία. Αγαπώ τον τόπο μου και έχω αγωνιστεί όλα τα χρόνια, πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες για την Ηλεία.  Όμως είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και γι’ αυτό ζητώ από τους πολίτες να με τιμήσουν με την ψήφο τους.

Πριν από 14 χρόνια, κάνοντας τα πρώτα βήματά μου στην πολιτική, έλεγα ότι «η Ηλεία είναι ένας μοναδικός τόπος. Ευλογημένος από τον Θεό, αλλά αδικημένος από τους πολιτικούς». Με όσα έζησα στην πολιτική επί 11 χρόνια η άποψή μου αυτή δεν
άλλαξε. Ας μη χάσουμε και πάλι ευκαιρίες. Γιατί ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι οι κρίσεις δημιουργούν πάντα ευκαιρίες.  Οφείλουμε να αγωνιστούμε για το Κοινό των Ηλείων και όχι για το προσωπικό μας, το συντεχνιακό, το κομματικό ή το παρεΐστικο όφελος.  Το οφείλουμε στην κοινή μας πατρίδα, αλλά το οφείλουμε στο μέλλον των παιδιών μας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης