Ακμή και αντηλιακά προσώπου

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φωτοπροστασία

Αποτελεί μία από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις τόσο για τους εφήβους όσο και για τους ενήλικους και όπως έχει αποδειχθεί, μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την εμφάνιση και την ψυχολογία ενός ατόμου.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι είναι η ακμή και κυρίως, πώς να προστατευτούν κατά τη διάρκεια της πιο «επικίνδυνης» για την επιδερμίδα εποχής του χρόνου: Του καλοκαιριού.

Το θέμα της φωτοπροστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι το ακνεϊκό δέρμα έχει ανάγκη από επιπλέον προστασία κατά τη διάρκεια της περιόδου που διανύουμε. Ποια είναι, λοιπόν, τα στοιχεία που αξίζει να γνωρίζουμε προκειμένου να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία όταν τα σημάδια της ακμής είναι ορατά ή υπάρχει τάση για ακμή;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, 10 με 20 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο για άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και 20 με 30 λεπτά για άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα ενδέχεται να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στα σημάδια της ακμής. Την ίδια ώρα όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UV, μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει βλάβες και πρόωρη γήρανση στα κύτταρα του δέρματος αλλά παράλληλα, να «πυροδοτήσει» την έξαρση της ακμής.

Η σημασία του κατάλληλου αντηλιακού προσώπου για την ακμή

Το πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην προστασία του ακνεϊκού δέρματος από τον ήλιο είναι ότι πολλές γυναίκες και έφηβοι που ταλαιπωρούνται από ακμή στο πρόσωπό τους, αποφεύγουν τη χρήση αντηλιακού, είτε γιατί απεχθάνονται τη γυαλάδα που αφήνει στο δέρμα τους είτε γιατί προτιμούν το μέικαπ -έστω και με χαμηλό δείκτη SPF. Πράγματι, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως η υψηλή φωτοπροστασία είναι απαραίτητη, προτιμούν απλώς να καλύπτουν τα σημάδια της ακμής από το να προστατεύουν ουσιαστικά το δέρμα τους.

Μάλιστα, εκείνο που πολλοί αγνοούν είναι το ότι η αντηλιακή κρέμα προσώπου με υψηλό δείκτη προστασίας είναι άκρως απαραίτητη για εκείνους που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ακμής. Οι δερματολόγοι, μάλιστα, προειδοποιούν ότι ορισμένα δραστικά συστατικά -όπως το ρετινοϊκό οξύ- προκαλούν φωτοευαισθησία και μπορούν να κάνουν ακόμη και ένα σκουρόχρωμο δέρμα να αντιδράσει στον ήλιο, σαν να ανήκε στον φωτότυπο Ι.

Και σε αυτή την περίπτωση η σωστή ενημέρωση κάνει τη διαφορά. Διότι στην πραγματικότητα, το σωστό αντηλιακό προσώπου για την ακμή δεν θα δημιουργήσει προβλήματα αλλά αντιθέτως, θα τα λύσει -και η «υφή» είναι το «κλειδί». Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως πρέπει να επιλέξουν μία αντηλιακή κρέμα για την ακμή ή ένα gel με υψηλό δείκτη προστασίας και συστατικά που απορροφούν τη γυαλάδα και προσφέρουν «στεγνό» αποτέλεσμα, χωρίς να αφήνουν λευκά ίχνη. Το πλέον σημαντικό στοιχείο, βέβαια, είναι να διαθέτει το αντηλιακό προσώπου oil free σύνθεση και να μην προκαλεί φαγέσωρες, δηλαδή μαύρα στίγματα.

Σε κάθε περίπτωση, αν υποφέρετε από ακμή και επιθυμείτε να «καμουφλάρετε» τα ενοχλητικά σημάδια και παράλληλα να αποφύγετε τη χρήση μέικαπ στην παραλία και την πόλη, καλό είναι να επιλέξετε μια λεπτόρρευστη αντηλιακή κρέμα (fluid) με χρώμα. Φροντίστε απλώς να είναι ανθεκτική στο νερό και τον ιδρώτα, να μη δημιουργεί ατέλειες και να προσφέρει ένα ομοιόμορφο, φυσικό χρώμα στο πρόσωπο.

Όποιος και αν είναι ο τύπος του δέρματός σας, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι μην παραλείψετε να ανακαλύψετε την κατάλληλη κρέμα για την ακμή με την απαραίτητη αντηλιακή προστασία και να αντιμετωπίσετε με προσοχή το θέμα της φωτοπροστασίας.

Πηγή: onmed.gr

 

Διαβάστε επίσης