Πάτρα: Συναυλία - αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά στις 10 Ιουλίου

από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Πατρών:

Η «Συμφωνική Ορχήστρα»του Δημοτικού Ωδείου Πατρών,παρουσιάζει στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, έργα Μανώλη  Καλομοίρησε ποίηση Κωστή Παλαμά, μεΣολίστ τηνΜαίρη –Έλεν Νέζη (mezzosoprano) , τον Γιάννη Μαυρίδη (βιολί), υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή και αφήγηση του Δημήτρη Γκοτσόπουλου.

Τίτλος της συναυλίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο Ρωμαϊκό Ωδείο, «Μια Νεράιδα μ΄εγέννησεν από θνητό πατέρα…» -Κωστής  Παλαμάς (Πάτρα 13 - 01 - 1859 – Αθήνα 27 - 02  - 1943),160 χρόνια από  την γέννησή του.

 

Θα ακουστούν οι συνθέσεις:

 

Α΄Μέρος

 

•       Νησιώτικες Ζωγραφιές

              Σουίτα επάνω σε Δωδεκανησιακά μοτίβα

              για βιολί σόλο και ορχήστρα

              Της Αυγής

              Νανούρισμα

              Σούστα

              Σολίστ : Γιάννης Μαυρίδης

 

•       Μαγιοβότανα

Λυρικός κύκλος για μια φωνή και ορχήστρα

Από την ποιητική συλλογή του Κωστή Παλαμά

 «Ίαμβοι και ανάπαιστοι»

 

              Σολίστ : Μαίρη –Έλεν Νέζη

 

Β΄Μέρος

•       Παλαμική Συμφωνία

       Συμφωνία αρ. 3 σε ρε ελάσσονα για ορχήστρα

       καιένανεξάγγελο

       Moderato

       Scherzo      

      «Αγάπη»-Lento, ma non tropo

Finale

Γιάννης  Μαυρίδης

Γεννήθηκε στην πόλη Αλματί του Καζαχστάν από οικογένεια μουσικών ελληνικής καταγωγής. Φοίτησε στο Ειδικό Μουσικό Σχολείο και στο StateConservatoire του Καζαχστάν υπό τον καθηγητή Prof. V.Hess. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο MoscowStateConservatoire “Tchaikovsky” με τον Prof. B. Belenky.

Υπήρξε εξάρχων της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας και το Πρώτο βιολί του Κρατικού Κουαρτέτου Εγχόρδων του Καζαχστάν. Το Κουαρτέτο έδωσε πολλές συναυλίες στην ΕΣΣΔ και στο εξωτερικό – Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία.

Ως σολίστ έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες της πρώην ΕΣΣΔ. Το 1990 κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τεχνών των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης (στη Μόσχα) εμφανίστηκε με την Κρατική ορχήστρα Κινηματογραφίας της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Οδυσσέα Δημητριάδη (Κοντσέρτο του P.Tchaikovsky)

Έκανε πολλές ηχογραφήσεις για το Σοβιετικό Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση και έχει ηχογραφήσει δύο δίσκους LP.

Από το 1991 ζει στην Ελλάδα στην πόλη της Πάτρας. Ήταν εξάρχων της «Ορχήστρας Πατρών», με την οποία έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική ορχήστρα Αθηνών, «Καμεράτα», Φιλαρμονική του Ιασίου (Ρουμανία). Στην Ελλάδα έχει ηχογραφήσει δύο CD: «Τέσσερις Εποχές» του Α. Βιβάλντι (με την Ορχήστρα Πατρών) και «Έργα για βιολί και κιθάρα» (με τον Δ. Δημακόπουλο), και έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ βιολιού και μουσικής δωματίου.

Τώρα διδάσκει και διευθύνει την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, και είναι καθηγητής βιολιού και μουσικής δωματίου.

 

Βύρων Φιδετζής

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με το δίπλωμα του σολίστ του βιολοντσέλου και της διεύθυνσης ορχήστρας.

Στις συναυλίες του ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας με ελληνικές και ξένες συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Άπω Ανατολή, Αμερική, Βόρεια Αφρική), προβάλλει πάντα τη νεοελληνική δημιουργία.

Υπήρξε μόνιμος αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς και επικεφαλής ή προσκεκλημένος αρχιμουσικός σε ορχήστρες της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Χρημάτισε και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΚΟΑ την περίοδο 2004-2011. Από τον Νοέμβριο 2016 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, του οποίου υπήρξε επί σειρά ετών μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και τον Οκτώβριο του 2012 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του. Διετέλεσε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Μουσικών Σχολείων της χώρας (1994-2005).

Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1975), την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (2000 και Μέγα Βραβείο Μουσικής 2016) καθώς και από άλλους φορείς. Εξελέγη επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών (1986). Το 2010 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαίρη –Έλεν Νέζη

Μία από τις σημαντικότερες λυρικές τραγουδίστριες της γενιάς της, η μεσόφωνος Μαίρη-Έλεν Νέζη  έχει ακολουθήσει μια σημαντική διεθνή σταδιοδρομία σε μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας ενώ έχει ηχογραφήσει με τις σημαντικότερες διεθνείς δισκογραφικές εταιρίες αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε μερικά από τα σπουδαιότερα θέατρα, όπως την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Μόναχο), τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, την Όπερα των Βερσαλλιών, το Theatre des ChampsElysses (Παρίσι),  τα Λυρικά θέατρα της Νίκαιας και του Στρασβούργου, την Όπερα SaoCarlos (Λισαβόνα), το CarnegieHall και το AveryFisherHall (Νέα Υόρκη), στο Places des Arts (Μόντρεαλ), το Θέατρο Τσαϊκόφσκι (Μόσχα), την Όπερα της Λωζάννης, τις Όπερες της Φρανκφούρτης, της Δρέσδης (Semperoper), το Θέατρο AnderWien (Βιεννη), τα Λυρικά θέατρα της Φλωρεντίας, της Φεράρα, το Concertgebouw (Amsterdam),  το CadoganHall (BBC Proms-Λονδίνο),το ChungmuArtHall (Σεούλ), το StrathmoreHall (Ουάσιγκτον DC), το KoernerHall (Tορόντο), το Θέατρο JuliuszSlowacki (Κρακοβία), το Arriaga (Μπιλμπάο), τα Θέατρα Zarzuela και Monumental  (Μαδρίτη), το TeatroOlimpico (Ρώμη), ενώ πρωταγωνιστεί σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.  Έχει ηχογραφήσει για τις δισκογραφικές εταιρίες: Sony, Decca, Arkiv, Virgin, DeutscheHarmoniaMundi, MDG, BerlinClassics, Tafelmusikmedia, Dynamic. Το πρόσφατο σόλο άλμπουμ της με τίτλο Archetypon (MDG) με θέμα γυναικεία πορτρέτα από την Αρχαία Ελλάδα, έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές από τον διεθνή Τύπο.

 

Ορχήστρα  10ης Ιουλίου 2019

ΒΙΟΛΙΑ    Ι

ΓεροπούλουΦωτ.,ΒαλμάΙσμήνη,Καραπετιάν Βίκυ, Γούτου Μαρία, Μωραίτου  Μυρτώ, Καλλίστρου  Έφη, Μαυρίδης Γ., Σαφάροβα Μ.,ΤόκαρεβΓ.,Μαυρίδης Ν., ΛούσταςΚων.,Καλιοτζή Φανή,

ΒΙΟΛΙΑ    ΙΙ

Τζόλα Μαρία, ΑποστολοπούλουΠαν.,Βουτσινά Δανάη, Γρηγορόπουλος Γ., Στρατούλια Μαρία, ΜίλκοβαΟλγα, Ιβάνωφ Ι.,Σελαλμαζίδη  Α., Όλγα Κίμ, ΑβετιάνΤζουλιέτα,

ΒΙΟΛΕΣ

ΒερονικιάτηΑγγ., Σαμαράς Θεοδ., Σμαγκούλοβ Ρ., ΧμούροβαΣβ., Holodenko, ΛαρίσαΒιλετζάνινα, Χάρης Γκίτζιος

ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΑ

ΚακαρούμπαςΑλ.,ΚατσουλιέρηΔημ.,ΜωραίτουΚατ., ΜπεσσόνοβΓιούρι,Κομισσάροβ Ν.,Κοτσιώλης Γ.

ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΑ

ΚοντογιώργηςΘεοδ.,KarapetyanVilen,ΑσλανίδηςΔημ., Άγγελος Κουλούρης.

ΦΛΑΟΥΤΟ

ΓκλίνκαΙβ.,ΒελισσαρίουΑν.,Αβραμίδη Παν.,

ΟΒ. ΝικολαϊδηΣτ.,Τσαγκρώνης Παν.

Αγγλικό  Κόρνο

Μαρία Σιφναίου

ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ

Δελαπόρτας Στ.,ΣύρρουΑγγ.

Μπάσο κλαρινέτο

Φίλανδρος Καρράς

ΦΑΓΚΟΤΟ

Πριόβολος Βασ.  Ι,ΜαρίαΚωλέτου ΙΙ

Κόντρα φαγκότο

Χριστοδούλου Ευάγγελος 

ΚΟΡΝΟ

Παπαδόπουλος Φίλιππος, ΆγγελοςΜιχαή, Γιώργος Μιχαήλ,Δημήτρης Φρόνιμος

ΤΡΟΜΠΕΤΑ

ΔριμάλαςΔημ.. Αλιώπης Περικλής, ΑγαλαινόςΔιον.

ΤΡΟΜΠΟΝΙ

Κανταρέλης ΣΠ. , Ανδρέας Κολποδινος, Αναστάσιος Σταματόπουλος

Άρπα

ΛιλιαΕβίποβα

ΤΟΥΜΠΑ

ΜενελέαςΜωραϊτης

Κλασικά Κρουστά

ΘωϊδηςΠαναγιώτης,Μηλιδάκης Γ., Χατζής Π., Λαμπράκος Γ., Χριστόπουλος Κ., Μαξίμ Μ.

ΤΣΕΛΕΣΤΑ

ΙβάνοβαΛιουντμίλα

 

Γενική Είσοδος 10 €

ΣΗΜΕΙΑ  ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2019

-        ΤΑΜΕΙΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ                        ΤΗΛ  2610 273.613

-        MUSIC STATION – ΣΤΟΛΛΑΣ

Ρήγα Φεραίου 34,                                         ΤΗΛ 2610 222.411

-        DISCOVER A.E.

Βούρβαχη 3 και Κορίνθου                ΤΗΛ  2610 624916  

-        ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΟΠΤΙΚΑ

Μαιζώνος  92,                                       ΤΗΛ 2610 274.728

-        ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ – Ε. και Π. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε.

Κορίνθου 270,                                       ΤΗΛ  2610 273.287

Διαβάστε επίσης