Η «κοκκινοσκουφίτσα» και ο «κακός ο λύκος»

του Γιώργου Ρώρου, τ. Προέδρου του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ

Έχουμε μπει στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου. Τα θέματα του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας έχουν αναλυθεί από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τον ίδιο και τον κύριο Μητσοτάκη.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Η Νέα Δημοκρατία κατά την περίοδο διακυβέρνησής της, ήταν υπέρ των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων ή υπέρ των μεγάλων ξένων πολυεθνικών εταιρειών;

Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν βοήθησε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα, πήρε όλα εκείνα τα μέτρα για να αποτρέψει δραστικά την λειτουργία τους και δημιούργησε πεδίο για την εξάπλωση των πολυεθνικών.

Ας ανατρέξουμε λίγο στην ιστορία.

Το 2005 ο υπουργός της Νέας Δημοκρατίας κύριος Παπαθανασίου ψηφίζει το νόμο 3177 περί της εγκατάστασης των πολυκαταστημάτων, αφαιρεί την αρμοδιότητα του ωραρίου από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και επιβάλλει το εθνικό ωράριο με κατάργηση των απογευμάτων της Δευτέρας, Τετάρτης, Σαββάτου. Αυτό είχε  σαν αποτέλεσμα τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές ξένων συμφερόντων να εγκατασταθούν στα κέντρα των πόλεων. Οι συνέπειες είναι γνωστές. Πολλές μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κατήργησαν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Μάλιστα,  έρευνα του Πανεπιστημίου του Πειραιά έδειξε ότι για μία θέση εργασίας σε πολυκαταστήματα δημιουργούνται 2,5 θέσεις ανεργίας, μείωση ή κλείσιμο πολλών ενδιάμεσων επιχειρήσεων (χονδρεμπόριο κ.ά), μείωση των εσόδων δημοτικών και φορολογικών αρχών.  Το επιχείρημα του κυρίου Παπαθανασίου,  ότι τελικά, μέσω των πολυκαταστημάτων, κερδισμένος  θα είναι ο καταναλωτής,  κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος, με την εφαρμογή των τριγωνικών πωλήσεων.   

Τα πολυκαταστήματα  εγκαταστάθηκαν στα κέντρα των πόλεων υπό καθεστώς ανομίας και θυμόμαστε  τους αγώνες που έγιναν για να τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις σχετικά με την εγκατάσταση carrefour, veso mare, Βοτανικός, Μαρούσι κλπ. Το 2005 έγινε και η πρώτη κατάληψη της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου από εμπόρους και μικρομεσαίους όλης της Περιφέρειας. Η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Αχαΐας έλεγε ότι η αγορά θα «αυτορυθμιστεί», δηλαδή…  κλείνοντας χιλιάδες επιχειρήσεις.......

Μπήκε δειλά το θέμα κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, αλλά συνάντησε την αντίδραση του εμπορικού κόσμου και το απέσυραν για να το ανασύρουν όμως το 2013. Ο κύριος Χατζιδάκης κατήργησε την αργία επτά Κυριακών  και παράλληλα να πέρασε τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου και Νοεμβρίου (με Κυριακές το «τυράκι»). Είναι γνωστοί οι αγώνες που έγιναν εκείνο το διάστημα γιατί βλέπαμε ότι δεν ήταν επτά Κυριακές, αλλά οι 52 που είχε στην κρυφή ατζέντα της  η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.  Δεν διαψευστήκαμε και μετά από μερικούς μήνες η κυβέρνηση προσπάθησε να απελευθερώσει και τις 52 Κυριακές. Οι συνδικαλιστικοί φορείς ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας,  στη συνέχεια η κυβέρνηση άλλαξε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάγωσε το θέμα. Τον Ιανουάριο του 2019 στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ ζητήθηκε από τον Υπουργό να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και μαζί οι δύο Κυριακές. Το  νομοσχέδιο με τη σημαντική αυτή αλλαγή για το εμπόριο  αλλά πρόλαβε να περάσει λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Στο DNA της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατάργηση της αργίας των 52 Κυριακών και η απελευθέρωση του ωραρίου έως τις 12:00 το βράδυ. Θα μπορούσα να απαριθμήσω σειρά μέτρων που δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία διάκειται εχθρικά απέναντι στις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

1.    Νόμος 4242/14 που κατήργησε την δωδεκαετή προστασία των μισθώσεων, με νέο νόμο ο οποίος ξεκινά την προστασία από τρία χρόνια.

2.    Ποινικοποίηση οφειλών στον ΟΑΕΕ και Δημόσιο. Είδαμε χιλιάδες μικρομεσαίους να τους οδηγούν με χειροπέδες για λίγες χιλιάδες ευρώ στα δικαστήρια. Δεν ξεχνάμε τα μπλόκα στα διόδια για να συλλάβουν τους…. εγκληματίες… ενώ κυκλοφορούσαν ελεύθεροι οι μεγαλο-οφειλέτες με πρώτους την ΝΔ με οφειλές 250 εκατομμυρίων ευρώ.

3.    Νόμος των προωθητικών ενεργειών που σημαίνει όλο το χρόνο εκπτώσεις ή προσφορές «αντίδωρο» στις πολυεθνικές.

4.    Καμία μέριμνα έως και το 2015 για όσους όφειλαν στον ΟΑΕΕ πλέον των 20.000 ευρώ για να βγουν σε σύνταξη

5.    Ούτε 100 δόσεις προκειμένου να ανασάνουν οι επιχειρήσεις από τη θηλιά στο λαιμό που τους έβαλαν τα μνημόνια. Πόσες επιχειρήσεις θα είχαν σωθεί αν πέρναγε ο ευεργετικός νόμος των 100 δόσεων το 2012-13 επί Σαμαρά; Πέρασε το 2015 όταν είχαν βάλει λουκέτο σε 220.000 επιχειρήσεις.

6.    Καμία προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επομένως η ανάπτυξη που τάζει η Νέα Δημοκρατία έχει ταυτότητα. Θα εφαρμοστεί για τις μεγάλες ξένες πολυεθνικές αλυσίδες και πολυκαταστήματα παίρνοντας επιπλέον μέτρα κατά των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων. Η προβιά που φόρεσε η Νέα Δημοκρατία παραμονές των εκλογών δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν έμπορο, μικρομεσαίο, εμποροϋπάλληλο. Μέσα από την προβιά κρύβεται ο «λύκος» των πολυεθνικών ,των offshore, των μεγάλων οφειλετών, των πολυκαταστημάτων. Ο «λύκος» που, αφού έφαγε τη «γιαγιά» περιμένει μιμούμενος και μεταμφιεσμένος την «κοκκινοσκουφίτσα». Ας μη μας ξεγελάσει!!!

 

Διαβάστε επίσης