ΟΑΕΔ: Τι ισχύει με το επίδομα ανεργίας και τα ασφαλιστικά κενά

Οι διευκρινίσεις του Οργανισμού

Απάντηση σε ερωτήματα που δέχθηκαν κατά τόπους τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), με αφορμή την παράταση του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα (8/2018), ως προς τη σχέση τακτικής επιδότησης ανεργίας και τυχόν ασφαλιστικών κενών που προκύπτουν, έδωσε ο Οργανισμός με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως διευκρινίζει ο ΟΑΕΔ, θεμελιώδης προϋπόθεση για την ένταξη ενός ασφαλισμένου στην τακτική επιδότηση, λόγω ανεργίας, είναι να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας στο διάστημα των 14 μηνών που προηγούνται της απόλυσής του ή της λήξης της σύμβασής του, κατόπιν της οποίας υποβάλλεται η αίτηση για την επιδότηση. Συνεπώς, όπως επισημαίνει, τυχόν ασφαλιστικά κενά κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού δεν επηρεάζουν την επιδότηση, εφόσον, βέβαια, συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός ημερών εργασίας και εφόσον διαπιστώνεται η εργασιακή σχέση με τον τελευταίο εργοδότη.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τα παραπάνω ισχύουν και για τους επιδοτούμενους για πρώτη φορά για τους οποίους απαιτούνται επιπλέον 80 ημέρες εργασίας κατά τα δύο έτη, πριν από την έναρξη της επιδότησης.

Ωστόσο, ο ΟΑΕΔ σημειώνει ότι, πέραν από τους ανωτέρω γενικούς κανόνες, κάθε αίτηση τακτικής επιδότησης ανεργίας κρίνεται ξεχωριστά, δεδομένου ότι η ασφαλιστική ιστορία ενός ασφαλισμένου δεν είναι πανομοιότυπη με ενός άλλου.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης