Πάτρα: Κανακάρη χωρίς αλλαγές, και χωρίς λεωφορεία - ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Εξελίξεις στη λειτουργία της Κανακάρη θα φέρει το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει η ένταξη του νεοδιανοιγμένου δρόμου στη ζωή της Πάτρας σύμφωνα με τον τρόπο που μελετήθηκε. Η μόνη αλλαγή που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι ότι απομακρύνεται οριστικά το σενάριο της διέλευσης των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ από την Κανακάρη.

Το ζήτημα της λειτουργίας του δρόμου επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από την ολοκλήρωση των πρόσφατων δημοτικών εκλογών και θα απασχολήσει την πόλη προσεχώς. Έχει προκριθεί η άποψη ότι δεν μπορούν να γίνουν τολμηρές αλλαγές, καθώς κρίνεται ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι περισσότερα από αυτά που θα επιλύονταν, με πιο σοβαρό αυτό της χρηματοδότησης του έργου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ληφθούν υπόψη οι νεότερες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά το βασικό σενάριο λειτουργίας του δρόμου θα παραμείνει ως έχει. Το ζήτημα στο οποίο έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή είναι η κίνηση των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ. Ο πονοκέφαλος δεν είναι στην ανωφέρεια και την κατωφέρεια της Κανακάρη, όπως διαπιστώθηκε στο δοκιμαστικό δρομολόγιο που έγινε από τον φορέα πριν από λίγους μήνες, αλλά στο γεγονός ότι ο δρόμος βρίσκεται μακριά από τα σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών. Μια διαπίστωση που έχει γίνει από το Φεβρουάριο του 2016 και προκύπτει από την κυκλοφοριακή μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Αστικού ΚΤΕΛ, η διοίκηση του οποίου έχει την άποψη ότι η αστική συγκοινωνία πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου και να μην «εξοστρακιστεί» στην Κανακάρη.

Με βάση τα παραπάνω οδηγούμαστε στη λύση να αντιδρομηθεί η Κωνσταντινουπόλεως και ένα τμήμα της οδού Μαιζώνος, πιθανότατα από την Κολοκοτρώνη (με κατεύθυνση την Κωνσταντινουπόλεως). Αρχικά υπήρχε η σκέψη να ξεκινήσει η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος από την Αράτου, αλλά η μετατόπιση κατά ένα τετράγωνο, μέχρι την Κολοκοτρώνη, έχει κερδίσει έδαφος επειδή η Αράτου είναι πιο κλειστή στη στροφή για τα λεωφορεία. Επιπλέον, ενισχύεται η άποψη να παραμείνει σε χρήση των ΙΧ η Αράτου, ώστε να μην υποχρεώνονται οι οδηγοί να χρησιμοποιούν μόνο την Κανακάρη ως έξοδο, αλλά να φεύγουν μέσω της αντιδρομημένης Μαιζώνος.

Το Αστικό ΚΤΕΛ δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις στην εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου, αφού αυτό που προέχει είναι μην λειτουργήσει η Κανακάρη ως δρόμος εξυπηρέτησης των δρομολογίων.
Επίσης, έχει κριθεί ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου σεναρίου θα ανοίξει ο δρόμος για να πεζοδρομηθεί η Μαιζώνος. Αν στην πορεία διαπιστωθεί ότι χρειάζονται διορθώσεις, αυτές θα γίνουν. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα έχει αντίρρηση ο Δήμος. Κρίνεται, όμως, ότι η ορθή κυκλοφοριακή λειτουργία της Κανακάρη και των υπόλοιπων δρόμων που θα επηρεαστούν από τις αλλαγές, θα φανεί καλύτερα στην πράξη.

Οι εξελίξεις αυτές μάλλον δεν θα τύχουν θετικής υποδοχής από τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής πέριξ της Κανακάρη και της Κορίνθου. Η συντονιστική τους επιτροπή απευθύνθηκε με νέα επιστολή στη Δημοτική Αρχή, υποστηρίζοντας ότι «η πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει άγνοια για τις επιπτώσεις στην ζωή τους» και επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει εκ μέρους σας καμία επίσημη δημόσια ανακοίνωση σχετικά με τα θέματα και προβλήματα της πιθανολογούμενης αντιδρόμησης των οδών Κανακάρη και Κορίνθου κ.λ.π.».

Ζητούν επίσημη ενημέρωση για θέματα που αφορούν στην προκήρυξη των νέων κυκλοφοριακών και συγκοινωνιακών μελετών, τη γνωστοποίηση του γραφείου που τις ανέλαβε, το κόστος και τα χρονοδιαγράμματα των μελετών, ποια προβλήματα διαπραγματεύονται και αν τα αντιμετωπίζουν ολοκληρωτικά ή αποσπασματικά, αν ελέγχθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.ά.

Επίσης, ζητούν ενημέρωση σχετικά με την πρόβλεψη που έχει γίνει για το θέμα της ασφάλειας των μαθητών των σχολείων που λειτουργούν καθ' όλη την ημέρα στην διασταύρωση της μικρής Περιμετρικής με την Κανακάρη, όπως και για την ασφάλεια των περιοίκων στο τμήμα της οδού Κανακάρη από Σατωβριάνδου μέχρι Νόρμαν.

Θίγουν ακόμα στην επιστολή τους το ζήτημα των ακατάλληλων πεζοδρομίων στο στενό τμήμα της Κανακάρη και τι θα συμβεί σε περίπτωση μιας βλάβης, και ρωτούν αν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στην οικονομία της πόλης.
 

Διαβάστε επίσης