Τσίπρας για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη: Θα αναζητήσουμε κοιτάσματα νότια της Κρήτης

Χαιρετισμό στην εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ανάδοχου κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ (20%), για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σε συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, θα αναζητήσουμε κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης, που εφόσον εντοπιστούν θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής. Ανοίγει έτσι ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, με σημαντικά δυνητικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε διασφαλίζει ότι τα οφέλη αυτά θα αποδοθούν τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο Δημόσιο, τόσο στη φάση της έρευνας όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οπως συνέχισε κατά τον χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε την άποψη ότι το μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα έχει να κάνει με τη γεωπολιτική σημασία της σύμβασης που υπογράφουμε, γιατί πρόκειται για μία εθνικής σημασίας επένδυση, που ανοίγει ένα μεγάλο κύκλο για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

«Η εξέλιξη αυτή δίνει άλλον ορίζοντα και άλλο βάρος στο γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας μας, αλλά, ταυτόχρονα, και άλλη αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική στην Ελλάδα, που πριν από 4 μόλις χρόνια ήταν μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα είναι μια χώρα αυτοδύναμη», είπε.

«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή: iefimerida.gr