Δεν θα γίνει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών - Ποιος είναι ο λόγος

Δεν θα γίνει τελικά το ντιμπέιτ ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς οι εκπρόσωποι τον κομμάτων στη διακομματική δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε κάποια ημερομηνία.

Στην προηγούμενη διάσκεψη της διακομματικής είχε αποφασιστεί το ντιμπέιτ να γίνει την επόμενη Δευτέρα, 1η Ιουλίου. Ωστόσο, προγραμματίστηκε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις 30 Ιουνίου, που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να μην προλάβει να επιστρέψει στην Αθήνα για το ντιμπέιτ.

Τι πρότειναν τα κόμματα για το ντιμπέιτ
Ετσι, τα κόμματα ξεκίνησαν την αναζήτηση νέας ημερομηνίας διεξαγωγής του ντιμπέιτ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε από την πλευρά του το ντιμπέιτ να διεξαχθεί στις 2 Ιουλίου ή στις 27 Ιουνίου. Η ΝΔ συμφώνησε να διεξαχθεί το ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου και πρότεινε μια τρίτη εναλλακτική για την Παρασκευή 28 Ιουνίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε λέγοντας ότι συμφωνεί με τις προτάσεις της ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του έδωσε και εκείνο τρεις διαθέσιμες ημερομηνίες, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι μπορούσε μόνο στις 2 Ιουλίου.

Πώς κατέληξαν να μην τα βρει κανείς με κανέναν για το ντιμπέιτ

Σήμερα συνεδρίαση η διακομματική επιτροπή για το ντιμπέιτ και στο τραπέζι έπεσαν νέα δεδομένα. Η ΝΔ δήλωνε διαθέσιμη να παραβρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ντιμπέιτ σε οποιαδήποτε ημερομηνία και αν διεξαγόταν αυτό, λέγοντας «Ναι» σε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, διαφωνούσαν ως προς τις ημερομηνίες, όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργούνταν, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική Νάσος Ηλιόπουλος επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και πρότειναν εκ νέου την 1η Ιουλίου για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ, με όποιο ρίσκο μπορεί να έχει αυτό. Η ΝΔ συμφώνησε και πάλι, ωστόσο η νέα πρόταση του κ. Ηλιόπουλου απορρίφθηκε εκ νέου από το ΚΚΕ το οποίο είχε ήδη αλλάξει δύο φορές κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η αντίδραση του ΚΚΕ λειτούργησε καταλυτικά ώστε να μην υπάρξει συμφωνία καθώς κανένας δεν έδειξε ιδιαίτερη διάθεση να πιέσει καταστάσεις για διεξαγωγή ντιμπέιτ. Ενδεικτικό της απροθυμίας όλων ήταν ότι αποχώρησαν χωρίς να ανανεώσουν το ραντεβού τους.

Οι διάλογοι στη διακομματική για το ντιμπέιτ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια επικοινωνία με το Μαξίμου.
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (επιστρέφοντας…) : Ο Πρωθυπουργός δέχεται να ορίσουμε το debate την 1η Ιουλίου, αργά, στις 10 το βράδυ.
ΖΟΥΛΑΣ: Εμείς αποδεχόμαστε την 1ηΙουλίου.
ΟΘΩΝΑΣ: Γιατί δεν το προτείνατε αυτό από την Παρασκευή που γνωρίζατε το πρόγραμμα του καθενός;
ΚΚΕ:Αποκλείεται. Έχουμε αλλάξει ήδη δύο φορές την Θεσσαλονίκη κι έχουμε τυπώσει και υλικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ζητάει ντιμπέιτ Τσίπρα-Μητσοτάκη
Μετά την ολοκλήρωση της διακομματικής ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι για προσχηματικούς λόγους δεν συμφώνησαν σε μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ, ενώ επανέφερε την πρόταση για ντιμπέιτ μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα κάτι το οποίο έχει απορρίψει η ΝΔ και προσωπικά ο πρόεδρος του κόμματος. Ετσι, ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε και την ΝΔ ότι κρύβεται. «Ο κόσμος μπορεί πλέον να βγάλει τα συμπεράσματά του» είπε ο κ. Ηλιόπουλος. Από την πλευρά της η Πειραιώς τονίζει ότι εμείς συμφωνήσαμε σε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και την 1η Ιουλίου.

Επίθεση στον κ. Τσίπρα εξαπέλυσε όμως ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Όθωνας: «Αποδείχθηκε ότι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε αναβολή ντιμπέιτ ήταν προσχηματικός. Αποδείχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε ποτέ ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».
Πηγή: iefimerida.gr 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ