Πάτρα: Δημοτικό Κτηνιατρείο λύνει το σοβαρό πρόβλημα της πόλης με τα αδέσποτα - Ενώνει δυνάμεις για φροντίδα των ζώων και προστασία των πολιτών - Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες

η έκκληση της διοικήτριας του ππνπ

Η ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου στην Πάτρα αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία εγκρίθηκε η σύνταξη όρων δημόσιας διακήρυξης.

Στη συνέχεια πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία μειοδοτικής δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου, προκειμένου να στεγαστεί το Δημοτικό Κτηνιατρείο.

Έτσι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ένα σημαντικό θέμα θα μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα για την περισυλλογή και διαχείριση  των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Επίσης, οι Δήμοι έχουν και την δυνατότητα συνεργασίας, για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, με φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους.

Σαφώς και πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την πόλη, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό των αδέσποτων ζώων, τις επιθέσεις κυρίως στην περιοχή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Θετική πλευρά, θα υπάρχει και για τα αδέσποτα, που κακοποιούνται τις περισσότερες φορές και διαβιούν υπό κακές συνθήκες, χωρίς τροφή και νερό, αναγκάζοντάς τα να συμπεριφέρονται επιθετικά. Συνεπώς, δημιουργείται μια ανθρώπινη  "αλυσίδα", ιδιωτών, φορέων, συλλόγων, επιστημόνων και δήμου, που θα ενώσει τις δυνάμεις, πάντα στο δυνατό και εφικτό, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, να μην ταλαιπωρούνται τα ζώα, αλλά και να μην κινδυνεύουν οι πολίτες. 

Αξίζει να θυμηθούμε την έκκληση της διοικήτριας του ΠΠΝΠ Γ. Μαμμή, πριν από ένα μήνα:

Παρά τις προσπάθειες από μέρους της Διοίκησης του Π.Γ.Ν.Π, για την αντιμετώπιση του προβλήματος παρουσίας αδέσποτων σκύλων στις εισόδους και στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου , εξακολουθούν να σημειώνονται συμβάντα επιθέσεων εις βάρος ασθενών , επισκεπτών και εργαζομένων.

Για την σταδιακή απομάκρυνση των ζώων ελήφθησαν μέτρα όπως , η δημιουργία συγκεκριμένων χώρων σίτισης και η τοποθέτηση καταλυμάτων εκτός της περίφραξης του Νοσοκομείου. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε καμπάνια προς τους εργαζομένους και τους πολίτες ώστε να μην ταΐζουν τα σκυλιά σε οποιοδήποτε σημείο, αλλά να αφήνουν τρόφιμα στην κεντρική πύλη ώστε να μεταφέρονται στους χώρους που έχουμε ορίσει.

Παρόλες τις προσπάθειες, η  απομάκρυνση των  ζώων επετεύχθη προσωρινά .

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Πατρέων έχει σύμβαση με κτηνίατρο από το 2018 και ανανεώθηκε το 2019, χωρίς όμως να υπάρξει  κάποια στοιχειώδης ενέργεια (στείρωση ή απομάκρυνση) για τα αδέσποτα του Νοσοκομείου, ενώ έχει διεξοδικά ενημερωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν για το μέγεθος του προβλήματος.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος Πατρέων , στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων , πρέπει  να βοηθήσει ουσιαστικά και να προβεί στις στειρώσεις καθώς και να φροντίσει να τοποθετηθεί τσιπάκι στα ζώα , ώστε να μπορούμε  να ελέγχουμε την αύξηση προσέλευσης νέων σκύλων  από πολίτες που τα εγκαταλείπουν ασυνείδητα στο χώρο μας , νομίζοντας πως είναι καταφύγιο.  Για εμάς θεωρείται ΑΜΕΣΗ και ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ανάγκη η προτεραιότητα ύπαρξης χώρου φροντίδας των αδέσποτων ζώων για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ