Κονδυλώματα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την πιο αποτελεσματική θεραπεία εξάλειψής τους

Τα κονδυλώματα είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή αλλιώς  ιό HPV από τα αρχικά των λέξεων Human Papiloma Virus.

Υπολογίζεται πως το 70% των ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μόλις ένα μικρό ποσοστό όμως από αυτούς θα νοσήσει ενώ οι υπόλοιποι δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα και θα φέρουν τον ιό σε λανθάνουσα μορφή λόγω της ισχυρής αντίδρασης του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Τα κονδυλώματα είναι μικρές προεξοχές που μοιάζουν με κρεατοελιές και έχουν λευκό ή ροζ χρώμα και μπορεί να είναι οξυτενή ή επίπεδα.

powered by Rubicon Project

Εντοπίζονται συνήθως στο εφηβαίο, στον πρωκτό, στα γεννητικά όργανα, στα χέρια, στον τράχηλο, στον κόλπο και στο ορθό. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστούν και στη στοματική κοιλότητα.

Υπάρχουν σχεδόν 120 διαφορετικοί τύποι του ιού με ορισμένους  από αυτούς να ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για το λόγο αυτό επιβάλλεται  η έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Με ποιον τρόπο εκδηλώνονται

Ο ιός συνήθως είναι ασυμπτωματικός και τα κονδυλώματα όταν είναι εσωτερικά δεν γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις όπως ο έντονος κνησμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, η αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή και η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων που μαρτυρούν την ύπαρξη λοίμωξης στην περιοχή.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Στην περίπτωση που τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά αρκεί μία απλή κλινική εξέταση. Εάν όμως είναι εσωτερικά τότε απαιτείται τεστ Παπ, κολποσκόπηση και βιοψία.

Θεραπεύονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα μπορούν να θεραπευτούν, αλλά καθώς χαρακτηρίζονται από μεγάλο ποσοστό υποτροπών επιβάλλεται ο περιοδικός έλεγχος από δερματολόγο και η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, ιδίως εάν δεν υπάρχει μόνιμος ερωτικός σύντροφος ή εάν ο σύντροφός σας είναι φορέας του ιού.

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι είτε συντηρητικές, με ειδικά τοπικά σκευάσματα, είτε επεμβατικές όπως εξάχνωση με laser, διαθερμία ή κρυοπηξία.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία εξάλειψης των κονδυλωμάτων γίνεται μέσω του Laser CO2. Πρόκειται για μια αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδο, με σύντομο χρόνο αποθεραπείας.

Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι πως μια μόνο συνεδρία αρκεί για την επιλεκτική αντιμετώπιση όλων των βλαβών.

Για περισσότερες πληροφορίες: dermability-clinics.gr

Διαβάστε επίσης