Γλοιοβλάστωμα Εγκεφάλου – Αίτια & Μελλοντικές Θεραπείες

Ανάμεσα στους πρωτογενείς όγκους εγκεφάλου, μία πολύ ιδιαίτερη και μεγάλη κατηγορία είναι τα γλοιώματα, τα οποία θεωρούνται τα πιο επιθετικά, παρουσιάζοντας μεγάλο βαθμό κακοήθειας. Τα γλοιώματα είναι όγκοι, δηλαδή, που αναπτύσσονται από τα κύτταρα του εγκεφάλου και δεν είναι προϊόν μετάστασης καρκίνου από άλλο μέρος του σώματος. Μπορούν να εκδηλωθούν σε κάθε ηλικία.

Το γλοιοβλάστωμα εγκεφάλου είναι ένας από τους πιο επιθετικούς όγκους, με πολύ δύσκολη αντιμετώπιση. Ωστόσο αν ο νευροχειρουργός που θα αναλάβει το περιστατικό είναι από τους κορυφαίους και πλήρως εξειδικευμένος, τότε ο ασθενής μετά από την ριζική αφαίρεση του όγκου, μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην καθημερινότητά του, επιτυγχάνοντας με την απαραίτητη παρακολούθηση και θεραπεία, μία μακροχρόνια επιβίωση.

Διάγνωση γλοιοβλαστώματος

Η διάγνωση γίνεται με αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Επίσης μπορεί να χρειαστεί απεικόνιση με σκιαγραφικό. Τα ευρήματα των εξετάσεων αυτών αν και είναι πολύ κατατοπιστικά, ωστόσο μπορεί να επιβάλλουν και άλλη μία εξέταση που είναι η στερεοτακτική βιοψία εγκεφάλου.

Αιτίες γλοιοβλαστώματος

Τα περισσότερα γλοιοβλαστώματα δεν έχουν καμία γενετική προδιάθεση. Επίσης δεν έχει διαπιστωθεί καμία σχέση του γλοιοβλαστώματος με το κάπνισμα, τη διατροφή ή τα κινητά τηλέφωνα που έχουν ενοχοποιηθεί με πολλά.

Θεραπεία

Η θεραπεία στοχεύει σε έναν συνδυασμό χειρουργικής και συντηρητικής θεραπείας. Πρώτα απ’ όλα προγραμματίζεται το χειρουργείο, το οποίο συμβαίνει με κρανιοτομία. Έπεοτα ακολουθεί η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία. Αν ο όγκος δεν μπορεί να χειρουργηθεί τότε προτείνεται να γίνει βιοψία του όγκου και έπειτα η ακτινοθεραπεία.

Οι κορυφαίοι νευροχειρουργοί, στα μεγάλα νοσοκομεία στην Αθήνα, θέτουν στόχους όπως η αποσυμπίεση του υγιούς εγκεφάλου, η αποκατάσταση διαταραχών και η μεγαλύτερη δυνατή εκτομή του όγκου.

Τι περιμένουμε στο μέλλον όσον αφορά στη θεραπεία;

Εκτός από το χειρουργείο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται επιβεβλημένο, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη επιτυχία στην ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία (τεμοζολαμίδη).

Δημήτριος Ρολόγης

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου Αθήνα

drologis.gr