Πάνω από 10.000 κεραυνοί σε ένα 12ωρο στην Ελλάδα την Κυριακή

Πού θα συνεχιστούν σήμερα Δευτέρα οι καταιγίδες

Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των κεραυνών που κατέγραψε την Κυριακή το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr «ZEUS», με περισσότερους από 10.000 κεραυνούς πανελλαδικά μέσα σε διάστημα μόλις 12 ωρών.

Ο συνδυασμός των θερμών και υγρών επιφανειακών αέριων μαζών με την ισχυρή αστάθεια πάνω από τη χώρα μας, δηλαδή την απότομη πτώση της θερμοκρασίας με το ύψος, οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό καταιγίδων χθες. Λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής οι πρώτες αναπτύξεις καταιγίδων παρατηρήθηκαν στην Πίνδο και στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας, ενώ γρήγορα επεκτάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Οι απογευματινές καταιγίδες στη χώρα μας τον Ιούνιο αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο, λόγω της έντονης αστάθειας που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ. Λιγότερο συνηθισμένο είναι ότι την Κυριακή σε πολλές περιπτώσεις οι καταιγίδες συνοδεύονταν από μεγάλο χαλάζι, όπως στο Τρίστενο και στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, καθώς επίσης σε περιοχές της Πέλλας και της Κοζάνης. Το Σάββατο είχε καταγραφεί πολύ μεγάλο χαλάζι, διαμέτρου πέντε έως έξι εκατοστών, στη Μεσσήνη και στον Δήμο Παγγαίου, κάτι ακραίο με μικρή συχνότητα επανάληψης.

Οι καταιγίδες θα συνεχιστούν και σήμερα, με τοπικές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα ορεινά. Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις που στα ηπειρωτικά από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους πυκνές και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι αυξημένη, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά ηπειρωτικά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες στα δυτικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 21 έως 32, στη Θράκη από 21 έως 34, στα δυτικά ηπειρωτικά από 19 έως 30, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 34, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 29, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 31, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 21 έως 30 και στη Κρήτη από 18 έως 31.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες και βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές και βορειοδυτικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες κατευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 26 έως 33 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις που από το μεσημέρι θα είναι πυκνότερες και θα σημειωθούν βροχές και πιθανόν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 26 έως 31 βαθμούς.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ