Τα σοβαρότερα προβλήματα του εντέρου: Συμπτώματα & Πως Αντιμετωπίζονται

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εντέρου, ο πολύποδας εντέρου και κατ’ επέκταση ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι μερικές από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος όχι μόνο λόγω της σοβαρότητας των συμπτωμάτων αλλά και της δύσκολης-στοχευμένης αντιμετώπισής τους.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

Στην ΓΟΠ τα συμπτώματα είναι κυρίως η καούρα και η παλινδρόμηση οξέος. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν πολύ έντονα την παλινδρόμηση του οξέος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βραχνή φωνή, δυσκολία στην κατάποση, το αίσθημα του πνιγμού ή του κόμπου στον λαιμό, αλλά ακόμα και τον ξηρό βήχα και την κακή αναπνοή.

Παράγοντες που μπορεί να κάνουν πιο έντονη την ΓΟΠ είναι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, τα παραπανίσια κιλά, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα ή ορισμένες τροφές που δεν αντέχει το στομάχι.

Αν αντιμετωπίζετε σοβαρά συμπτώματα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γαστρεντερολόγο, για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε συνολικά την πάθηση και να ακολουθήσετε ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει αντιόξινα φάρμακα και συμπληρώματα ασβεστίου.

Καρκίνος & πολύποδες παχέος εντέρου

Ο καρκίνος ή οι πολύποδες παχέος εντέρου, αφορούν τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων στο κόλον. Όσοι είναι άνω των 50 ετών και έχουν ιστορικό παχέος εντέρου στην οικογένεια διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Βασικά συμπτώματα πολυπόδων ή ύπαρξης καρκίνου στο παχύ έντερο

αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου
αίμα στα κόπρανα
απώλεια βάρους
αναιμία
εμετός, κράμπες, φούσκωμα

Η χειρουργική επέμβαση διενεργείται στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, αφαιρώντας ολόκληρο κομμάτι από την περιοχή που αναπτύχθηκε καρκίνος. Μετά την αφαίρεση ο γιατρός μπορεί να επανασυνδέσει τα υγιή τμήματα μεταξύ τους με κολοστομία.

Περισσότερα θα βρείτε στο EndoUnit.