Διαγνωστικά κέντρα: Κανονικά από σήμερα όλες οι εξετάσεις - Τι γίνεται με τα παραπεμπτικά που λήγουν

Παρατείνονται μέχρι τις 21 Ιουνίου

Κανονικά θα γίνονται από σήμερα οι εξετάσεις σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων που αποφάσισε σε χθεσινή του συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι ασφαλισμένοι θα εκτελούν κανονικά τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ, πληρώνοντας συμμετοχής της τάξης του 15%, όπως ίσχυε πριν τις κινητοποιήσεις. Μάλιστα ο Οργανισμός ανακοίνωσε χθες ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων παρατείνει έως και την Παρασκευή 21 Ιουνίου την ισχύ των παραπεμπτικών που λήγουν μέχρι σήμερα 14 Ιουνίου.

«Ο ιατρικός κλάδος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με γνώμονα το καλό των ασφαλισμένων και συνεκτιμώντας τη χρονική συγκυρία που διανύουμε, αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεών τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίαση.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξαθνός χαρακτήρισε ανέφικτο το το αίτημα των διαγνωστικών για προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για εξετάσεις του 2018 και αντιπρότεινε να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής λόγω claw back μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις.

Επανέλαβε την πρότασή του υπουργείου για προσαύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019 και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής ποσών που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό), για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού της τάξεως των 4.000-5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο θα αφαιρείται από αυτό.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι η σταδιακή αύξηση των δημοσίων δαπανών στο ύψος του 6% (από 5,2%) σε βάθος τετραετίας, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της για την ενίσχυση των προϋπολογισμών για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού μετά τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης