Ο Μακρόν θα στήριζε τη Μέρκελ στη θέση του Γιούνκερ

Εάν η Άγκελα Μέρκελ ήταν υποψήφια για τη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, ο Εμανουέλ Μακρόν θα τη στήριζε παρά τις αμφιβολίες του για το σύστημα Spitzenkandidat (του κορυφαίου υποψηφίου), όπως ο ίδιος δήλωσε χθες. Ο Γάλλος πρόεδρος ωστόσο δεν θα χρειαστεί να βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση, καθώς έως τώρα τουλάχιστον η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει εκφράσει κανένα ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρές προσωπικότητες, χρειάζεται ανθρώπους αξιόπιστους και ικανούς για συγκεκριμένες θέσεις», τόνισε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.   

Ασφαλώς, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι έχει τις αμφιβολίες του για τη διαδικασία του Spitzenkandidat, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2014 με τον διορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και σύμφωνα με την οποία ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Ειδικότερα, ο Μακρόν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεσμευτεί στη συγκεκριμένη διαδικασία. Απεναντίας φαίνεται αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τις απώλειες της κεντροδεξιάς στις ευρωεκλογές.

Παραταύτα όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Μακρόν απάντησε επακριβώς: «Δεν θα μιλήσω για την Άγκελα Μέρκελ. Εάν όμως το θέλει, θα τη στηρίξω. Εννοείται. Διότι πιστεύω ότι χρειαζόμαστε κάποιον ισχυρό».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα βρεθεί πιθανότατα σε αυτό το δίλημμα, καθώς η Μέρκελ, όχι μόνο δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση στην Κομισιόν, αλλά απεναντίας στηρίζει την υποψηφιότητα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν τους πιθανούς υποψήφιους για τις  κορυφαίες θέσεις στην Ε.Ε., με τις διαπραγματεύσεις να διεξάγονται τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και μεταξύ των κρατών-μελών. «Υπάρχουν τέσσερις βασικές θέσεις», δήλωσε η Μακρόν στο RTS προσθέτοντας ότι η άποψή του είναι οι θέσεις αυτές να μοιραστούν σε δύο άνδρες και δύο γυναίκες. «Χρειαζόμαστε ισότητα», τόνισε.

naftemporiki.gr