H "μάχη" της Αχαΐας- Μητσοτάκης, Τσίπρας και Παπανδρέου επικεφαλής ψηφοδελτίων στο νομό- Όλα τα φώτα στο αλλοτινό "κάστρο"

Στραμμένα στην Αχαΐα θα είναι τα φώτα των εκλογών του Ιουλίου, με τους Τσίπρα, Μητσοτάκη και Παπανδρέου να ηγούνται των ψηφοδελτίων του νομού σε μια προσπάθεια πολιορκίας του αλλοτινού κάστρου του ΠΑΣΟΚ.

Το χρώμα της Αχαΐας στον εκλογικό χάρτη το βράδυ των εκλογών της 26ης Μαΐου, είναι μια πρώτη απάντηση για την μετατόπιση της μάχης από το κέντρο στην "καρδιά" της Δυτικής Ελλάδας. Το ροζ του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν καταγάλανο χάρτη, εν είδη ενός μικρού αντιστεκόμενου στο πολιτικό ρεύμα ...Γαλατικού χωριού,  μαζί με την Άρτα και την μισή  Κρήτη είναι ένας πολύ ικανός λόγος για να κάνει τους δύο αρχηγούς του εκλογικού διπόλου να στρέψουν την προσοχή τους στην περιοχή και να λαμβάνουν θέσεις για μια μάχη με πολλαπλούς συμβολισμούς. 

Για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ η διατήρηση του χρωματισμού στην Αχαΐα,  όπως και στην Κρήτη είναι κάτι παραπάνω από θέμα πολιτικού γοήτρου. Η σαφής πρόθεσή του να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό, βρίσκει εδώ πεδίο δόξης λαμπρό. Ακόμη περισσότερο μάλιστα όταν απέναντί του βρίσκεται ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΙΝ.ΑΛ.

Η παρουσία του Τσίπρα στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας είναι ένας τρόπος να μαρκάρει το χώρο ή αν το θέλετε, να πάρει τους ιδιοκτησιακούς τίτλους του ..κάστρου και να τους διατηρήσει προς πάσα μελλοντική χρήση.

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καβάλα στο εκλογικό άλογο, έχει κάθε λόγο να επιχειρήσει την ανακοπή αυτής της πορείας. Επιδίωξή του είναι η πολιορκία του αντιστεκόμενου "κρατιδίου" της Αχαΐας και η ομοχρωμία στο κυρίως σώμα του χάρτη. 

Η νίκη του Νεκτάριου Φαρμάκη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δημιουργήσει αναζωπύρωση των φιλοδοξιών στα γαλάζια στελέχη του κόμματος στο νομό. Η σύγκρουση μάλιστα μεταξύ Φώφης και Βενιζέλου, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε ένα ρεύμα Βενιζελικών προς τη Ν.Δ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομάκρυνσή του από το κόμμα μετά τις γνωστές δραματικές εξελίξεις της παραμονής των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενισχύει την διάχυτη αισιοδοξία.

Η παρουσία Μητσοτάκη στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας, ερμηνεύεται ως ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και ως διάθεση μετωπικής με τον Τσίπρα σε μια περιοχή όπου το κυβερνών κόμμα επιδεικνύει αξιοσημείωτη αντοχή.

Ο τρίτος πόλος αυτής της μάχης, ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου. Στο ΚΙΝ.ΑΛ. πιστεύουν ότι το όνομα Παπανδρέου μπορεί να ενεργοποιήσει τα συναισθηματικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών του κόμματος στο παλιό του κάστρο. 

Ανασταλτικά σε αυτή την επιδίωξη λειτουργεί η σοβαρή εσωκομματική κρίση η οποία εντάθηκε κατά τη διάρκεια των αυτοδιοικητικών εκλογών,  η επιμονή των μηχανισμών που κινούν επί χρόνια τα νήματα αλλά και στελέχη που δυσαρεστήθηκαν από την κατάληψη της μιας έδρας του κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό, κάτι που αποκλείει την δυνατότητα εκλογής άλλου υποψηφίου.

Ωστόσο εκτιμάται ότι μέρος των αντιδράσεων θα απορροφηθούν στο πλαίσιο της λογικής που λέει "αναμένουμε έως τις 7 Ιουλίου, βοηθάμε τις διαδικασίες  και αμέσως μετά βλέπουμε το θέμα της ηγεσίας". 

Σε κάθε περίπτωση η Αχαΐα, θα είναι η πρωταγωνίστρια του ερχόμενου Ιουλίου. Το βράδυ των εκλογών, όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα πάνω της. Η πατρίδα των πρωθυπουργών και των προέδρων, επιβεβαιώνει ξανά τον ιδιαίτερο ρόλο της.

Γ. Κοντογεωργοπούλου