Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για το "λουκέτο" στη frigoglass - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα από το Εργατικό Κέντρο - Παρεμβάσεις φορέων

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για το κλείσιμο της μονάδας της frigoglass στην Κάτω Αχαΐα και την απόλυση 90 εργαζομένων. 

Το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, προγραμμάτισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 13 Ιουνίου ενώ έχει οριστεί και τριμερής συνάντηση στην Αθήνα. 

Εξάλλου, σήμερα Τρίτη, στις 7:30 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Εργακτικού Κέντρου στην Πάτρα. 

Η ανακοίνωση του ΕΚΠ έχει ως εξής: 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το κλείσιμο του εργοστασίου της Φριγκογκλάς στην περιοχή μας, πετάει στο δρόμο σήμερα 90 οικογένειες. Πετάει στην ανεργία 90 εργαζόμενους που με τον ιδρώτα τους, ο όμιλος ΔΑΥΙΔ τα τελευταία χρόνια μεγιστοποίησε τα κέρδη του.

Η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο δείχνει ότι οι επιχειρηματίες δε λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην αύξηση και διασφάλιση των κερδών τους. Γι’ αυτό και με την ανοχή της κυβέρνησης κλείνουν το ένα εργοστάσιο και επενδύουν αλλού, σε άλλους κλάδους, αλλά και χώρες με μειωμένα μεροκάματα. Αφού πρώτα ξεζούμισαν για δεκαετίες τους εργαζόμενους, τώρα τους πετούν σαν στημένες λεμονόκουπες.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν με το πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων άλλα η φαγωμάρα μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων για το ποιος θα βγάλει περισσότερα κέρδη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών τους. Αυτή είναι η περιβόητη "ανάπτυξη" που κλείνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση. Μια ανάπτυξη που σημαίνει για τους βιομήχανους και τα μονοπώλια ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, νέες φοροαπαλλαγές, νέα χρηματοδότηση με δισ. ευρώ, ενώ για τους εργάτες φέρνει φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και σε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας στη Frigoglass. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μείνουν ενωμένοι και μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας, τη ζωή των οικογενειών μας, να παλέψουμε για να μη χαθεί κανένα δικαίωμά μας.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις αγωνιστικές δραστηριότητες του Σωματείου Εργαζομένων στη ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ που συνεχίζονται αυτές τις μέρες, ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο του εργοστασίου.

Στηρίζουμε την απόφαση του Σωματείου για κινητοποίηση την Τρίτη 11 Ιούνη, στις 7:30 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και την Πέμπτη 13 Ιούνη, 12μ στην κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, όπου το ΕΚ Πάτρας έχει κλείσει τριμερής συνάντηση. Καλούμε όλη την εργατική τάξη της πόλης μας και τα σωματεία τους να πάρουν μαζικά μέρος, να εκφράσουν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους.

Όλοι και όλες, την Τρίτη 11 Ιουνίου, 7:30μμ

Στο μεταξύ σε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα, προχώρησαν σήμερα οι 90 εργαζόμενοι του εργοστασίου της Frigoglass,  μετά την ανακοίνωση της Εταιρείας την περασμένη Παρασκευή για αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην Κάτω Αχαΐα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Η Εταιρεία σε ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων πως η άμεση διακοπή  της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της Κάτω Αχαΐας γινεται "στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης του παραγωγικού της ιστού, που αποσκοπεί στην βελτίωση της κοστολογικής της δομής και στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της", όπως αναφέρει στην σχετική της ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως "η Frigοglass έχει υλοποιήσει σειρά πρωτοβουλιών κατά το παρελθόν, όπως πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, εκ περιτροπής εργασία, μείωση του μισθολογικού κόστους και μεταφορά παραγωγής από άλλα εργοστάσια του Ομίλου, προκειμένου η παραγωγική μονάδα της Κάτω Αχαΐας να καταστεί οικονομικά βιώσιμη. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες, τελικώς, δεν κατέστησαν την ελληνική παραγωγική μονάδα του Ομίλου ανταγωνιστική.

Ο Όμιλος αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή στήριξη των εργαζομένων που επηρεάζονται. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καλέσει σε διαβούλευση τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Κάτω Αχαΐα, προκειμένου να διαμορφωθούν από κοινού οι βέλτιστοι δυνατοί όροι και συνθήκες αποχώρησης των επηρεαζόμενων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις δυνατότητες του Ομίλου."

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Την ανάγκη συνεδρίασης και έκδοσης ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου κατά του κλεισίματος  της μονάδας της Frigoglass  στην Κάτω Αχαΐα επεσήμανε ο Δήμαρχος  Δυτικής Αχαΐας  Χρήστος Νικολάου.

«Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του εργοστασίου της Frigoglass και η απόλυση των ενενήντα (90) εργαζομένων έρχεται να λειτουργήσει ως ταφόπλακα στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας. Το ανώτατο πολιτικό όργανο του Δήμου θα συνεδριάσει άμεσα   εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του σε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη.

Επιπλέον θα ζητήσουμε συνάντηση με εκπροσώπους της Διοίκησης,  ώστε  έστω και στο και πέντε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο επαναλειτουργίας του εργοστασίου.            

  Συμπαραστεκόμαστε τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις οικογένειες τους και ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ με ΕΝΟΤΗΤΑ για την ανατροπή αυτής της άδικης απόφασης».

Διαβάστε επίσης