Νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη

Κινούμενος απέναντι σε όλους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να προχωρήσει κανονικά στην απόφασή του για διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο. Το ερώτημα τώρα είναι τι σκοπεύει να πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. 

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα δεν ήρθε μόνο εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, αλλά και της αντίθετης γνώμης έγκριτων συνταγματολόγων. Ο πρωθυπουργός αγνόησε ακόμη και τις σχετικές συστάσεις υπουργών του, που πίστευαν ότι πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της συναίνεσης. 

Σύμφωνα με πληροφγορίες της «N» ο κ. Παυλόπουλος δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα πριν από την λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας της Δικαιοσύνης στις 30 Ιουνίου. Σε τοποθετήσεις τους τις τελευταίες ημέρες συνταγματολόγοι τόνιζαν πως ο ΠτΔ είναι σε θέση ακόμη και να μην υπογράψει τελικά το προεδρικό διάταγμα. 

Υπενθυμίζετα ότι  με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε για τρεις περίπου ώρες, για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές υποθέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Ν.Δ. κάνει λόγο για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση και εκφράζει την εμπιστοσύνη της στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Το Μαξίμου από την πλευρά του πιστεύει πως όλη διαδικασία είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, ενώ σημειώνει πως είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις Ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. 

naftemporiki.gr