Ευρωεκλογές 2019: Αναμένεται μείωση εδρών για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές

26/05/2019 | 22:25

Οι παραδοσιακά κυρίαρχες ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να δέχονται πλήγμα μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD, αλλά και ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το μεγαλύτερο στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένεται να κερδίσει 173 από τις 751 έδρες, σημειώνοντας πτώση 44 εδρών, βάσει των στοιχείων του ARD.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (ΕΣΚ) φαίνεται ότι θα συγκεντρώσουν 147 έδρες, 39 λιγότερες από όσες είχαν ως τώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΕΛΚ και το ΕΣΚ, που παραδοσιακά σχημάτιζαν έναν μεγάλο συνασπισμό για να προωθούν τις πρωτοβουλίες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία.

Αντίθετα ενισχυμένες εμφανίζονται οι ακροδεξιές ομάδες που αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 23. Συγκεκριμένα η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας συγκεντρώνει 57 έδρες και η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας 56. Ωστόσο οι αλλαγές στη δομή του νέου κοινοβουλίου ίσως τροποποιήσουν το νούμερο αυτό.

Οι προβλέψεις θέτουν τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στην τρίτη θέση με 102 έδρες.

Ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι Πράσινοι με 71 έδρες. Και οι δύο αυτές ομάδες έχουν σημειώσει κέρδη στις φετινές ευρωεκλογές.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά φαίνεται να έχει 42 έδρες και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 58 έδρες.

Τα οριστικά αποτελέσματα από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένονται μετά τις 24:00 (ώρα Ελλάδας), αφού κλείσουν οι κάλπες και στην Ιταλία.

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες αναισθησιολόγος και νοσηλευτής για τον θάνατο της 27χρονης Δώρας

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ