Ιόνιοι νήσοι: Πολύ μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος

Ο τουρισμός στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, δηλαδή την Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Ελλάδα στον κόσμο» στη Φωνή της Ελλάδας. Γι’αυτό το θέμα μίλησαν οι κ.κ.Σπύρος Γαλιατσάτος, αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ξενοδόχος, Μπάμπης Βούλγαρης, πρόεδρος ξενοδόχων Κέρκυρας,Ακης Ποταμίτης, πρόεδρος ξενοδόχων Ζακύνθου περιοχής Αλυκών, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, πρόεδρος ξενοδόχων Κεφαλλονιάς, Μανώλης Θερμός, πρόεδρος ξενοδόχων Λευκάδας.

Σπύρος Γαλιατσάτος, αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Οι αεροπορικές αφίξεις στα Νησιά του Ιονίου έχουν αυξηθεί κατά 46% μεταξύ 2014 και 2018. Το μεγαλύτερο γκρούπ είναι οι Βρετανοί και ακολουθούν η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία ενώ έχουν αυξηθεί οι αφίξεις απο την Απω Ανατολή μετά τα γυρίσματα που έγιναν για το σήριαλ «Απόγονοι του ‘Ηλιου» το 2016. Οι αυξημένες απευθείας πτήσεις τσάρτερ από το Λονδίνο, την Φρανκφούρτη και το ‘Αμστερνταμ και οι νέες πτήσεις που προστέθηκαν από Μόναχο και Ντύσσελντορφ βοηθούν πολύ τον τουρισμό στα Ιόνια.

Ενδεικτικά, οι ξένοι τουρίστες αυξήθηκαν σε 1,5 εκ. το 2018 έναντι 1,3 εκ. το 2017 στην Κέρκυρα και 847 χιλ. πέρυσι στη Ζάκυνθο από 780 χιλιάδες το 2017.

Οι ομογενείς δίνουν έντονο το παρόν κι ακόμη εγκαταλειμμένα σπίτια αγοράζονται και ξαναφτιάχνονται ενώ έχουν αυξηθεί οι νέες αιτήσεις υπαγωγής στις επενδύσεις γιατί ο τουρισμός δημιουργεί μεγάλη ζήτηση.

Μπάμπης Βούλγαρης, πρόεδρος ξενοδόχων Κέρκυρας

Οι περισσότεροι τουρίστες είναι Βρετανοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί και κάποια γκρούπ Ασιατών που κάθονται λίγες μέρες στο νησί της Κέρκυρας.

Υπάρχουν κάπου 400 ξενοδοχεία και αρκετά είναι 4στερα και 5στερα. Οι διαθέσιμες κλίνες είναι 80.000 κλίνες μαζί με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Κέρκυρα των 100-110 χιλ. μόνιμων κατοίκων.

Το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου, οι τιμές ξεκινάνε απο τα 50-60 ευρώ και φθάνουν τις 10 χιλ. ευρώ την μέρα σε μεγάλες βίλες. Τον υπόλοιπο χρόνο, οι τιμές είναι πιο φθηνές.

Μια τριμελή-τετραμελή οικογένεια θα χρειασθεί 100-150 ευρώ την μέρα για πολύ καλά ξενοδοχεία.

Η αναβάθμιση του αεροδρομίου με επέκταση του τερματικού ενισχύει το τουριστικό ρεύμα. Ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία υπάρχει μερικές φορές την εβδομάδα αλλά όχι με την Κροατία.

Ακης Ποταμίτης, πρόεδρος ξενοδόχων Ζακύνθου περιοχής Αλυκών

Από 700 χιλ. το 2015, το νησί υποδέχθηκε 1,3 εκ. τουρίστες πέρυσι. Οι μισοί και πάνω είναι Βρετανοί και ακολουθούν οι Γερμανοί και οι Σκανδιναβοί.

Ομογενείς από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία και Καναδά επενδύουν στον τουριστικό κλάδο.

Υπάρχουν κάπου 300 ξενοδοχεία και 50.000 κλίνες μαζί με τα ενοικιαζόμενα σε ένα νησί με 42.000 μόνιμους κατοίκους. Εκτός από την θάλασσα, οι τουρίστες προσελκύονται από το φυσικό τοπίο και τον πολιτισμό.
Οσον αφορά τις τιμές για δίκλινο, αυτές ξεκινούν από 40 ευρώ και μπορούν να φθάσουν τα 600 ευρώ κατά μέσο όρο.

Γεράσιμος Τιμοθεάτος, πρόεδρος ξενοδόχων Κεφαλλονιάς

Ομογενείς που επαναπατρίσθηκαν έχουν επενδύσει σε ξενοδοχεία, τονίζει ο κ. Τιμοθεάτος του οποίου ο πατέρας έζησε 45 χρόνια στο Μοντρεάλ και γύρισε πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Υπάρχουν 140 ξενοδοχεία και κάπου 10.500 κλίνες στο νησί όπου ο τουρίστας μπορεί να βρεί ανεκμετάλλευτα σπήλαια, καταβόθρες, έλατα σε βουνό-το μοναδικό στη Μεσόγειο- να κάνει καγιάκ και πεζοπορίες πέρα από την θάλασσα, συμπλήρωσε.

‘Οσον αφορά τις εθνικότητες, πάνω από το 60% είναι Βρετανοί και ακολουθούν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί.

Οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 32% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ανέφερε ο κ. Τιμοθεάτος, προσθέτοντας ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί έχουν τριπλασιασθεί μεταξύ 2011 και 2018, φθάνοντας τις 330 χιλ. πέρυσι.

Μανώλης Θερμός, πρόεδρος ξενοδόχων Λευκάδας

Με κάπου 10.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάπου 5.500 ξενοδοχειακές κλίνες μαζί με 600-700 ενοικιαζόμενες βίλες, ο τουρισμός στην Λευκάδα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος.

Ομογενείς επενδύουν στον θαλάσσιο τουρισμό ενώ γίνονται 2 μαρίνες. Βρετανοί, Γερμανοί, Ολλανδοί και άλλοι επισκέπτονται το νησί που προσφέρεται για ιστιοπλόους λόγω των ήρεμων νερών και των πολλών μικρών νησιών.

Πηγή: ert.gr

Διαβάστε επίσης