Χορτόπιτα με τραχανά

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

275 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ

110 ml. Νερό

7 ml. Ξύδι

2  κ.γ. Ελαιόλαδο

5  γρ. Αλάτι

 

Για τη γέμιση:

400 γρ.  Σταμναγκάθι ,χοντροκομμένο

1200 γρ. Σπανάκι, χοντροκομμένο

3 Κρεμμύδια φρέσκα

1 πρέζα Μοσχοκάρυδο

½ μάτσο Άνηθο, ψιλοκομμένο

¼ μάτσο Δυόσμο, ψιλοκομμένο

50 γρ. Τραχανά, ξινό

300 γρ. Φέτα

Αλάτι-Πιπέρι

Λάδι για το άλειμμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Για τη γέμιση: Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση το νερό, ζεματίζουμε το σπανάκι για 1-2 λεπτά και το μεταφέρουμε με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας στο σουρωτήρι όπου το αφήνουμε να σουρώσει. Στην ίδια κατσαρόλα , χωρίς να αφαιρέσουμε το νερό ρίχνουμε το σταμναγκάθι και το ζεματίζουμε και αυτό για 1-2 λεπτά. Το σουρώνουμε στο ίδιο σουρωτήρι με το σπανάκι.

2Παράλληλα βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το σπανάκι, το σταμναγκάθι, τον τραχανά και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τη γέμιση στο σουρωτήρι και την αφήνουμε στην άκρη.
3Για τη ζύμη: Παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά ανακατεύοντας τα καλά. Προσθέτουμε το ξύδι, το λάδι και σε μικρές δόσεις το νερό.
4Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη ομοιόμορφη που να μη κολλάει στα τοιχώματα. Χωρίζουμε τη ζύμη μας στη μέση, την τοποθετούμε σε ένα αλευρωμένο ταψί και τη σκεπάζουμε με μια κάπως υγρή πετσέτα ή με μεμβράνη τροφίμων. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
5Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός λεπτού πλάστη μέχρι να γίνει λεπτό φύλλο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ρίχνουμε λίγο κορν φλάουρ κάθε φορά που χρειάζεται για να μη κολλήσει. Την ίδια διαδικασία θα κάνουμε για το δεύτερο μισό της ζύμης.
6Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αντίσταση πάνω κάτω.
7Τοποθετούμε το φύλλο σε ένα ταψί φούρνου διαμέτρου 30 εκ. , το αλείφουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο και στη συνέχεια τοποθετούμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Σκεπάζουμε περιμετρικά με το δεύτερο φύλλο. Κλείνουμε τις άκρες και αλείφουμε ελαφρώς την επιφάνεια με ελαιόλαδο.
8Ψήνουμε τη πίτα για 60 λεπτά.
9Βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης