Συνελήφθη ο ηγέτης της βασικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ

Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, ο ηγέτης της αυτονομιστικής βασκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ETA, Χοσέ Αντόνιο Ουρουτικοετσέα Μπενγκοετσέα, είναι στα χέρια της αστυνομίας!

Ο Μπενγκοετσέα είχε διαφύγει από την Ισπανία το 2002 και εκ τότε καταζητούνταν σε όλο τον κόσμο. Μετά από έρευνα των Αρχών στη Γαλλία όμως, βρέθηκε και συνελήφθη, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Γνωστότερος ως Χοσού Τερνέρα, ο πρώην πολιτικός ηγέτης της ETA, που σήμερα έχει διαλυθεί έπειτα από τέσσερις δεκαετίες βίαιης δράσης, συνελήφθη στο Σαλάνς των γαλλικών Αλπεων, έπειτα από επιχείρηση που συντονίστηκε με την συνεργασία της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ο ηγέτης της ΕΤΑ διέφυγε το 2002 από την Ισπανία
Η ΕΤΑ ευθύνεται για τον θάνατο 800 ανθρώπων κατά την διάρκεια της εκστρατείας επιθέσεων για την αυτονομία της Χώρας των Βάσκων.

Η ισπανική αστυνομία τον αναζητούσε από το 2002, όταν πέρασε στην παρανομία για να αποφύγει την δίωξη για τον ρόλο του στη επίθεση κατά του στρατοπέδου της Εθνοφυλακής στην Σαραγόσα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά το 1987.

Όπως αναφέρουν τα πρακτορεία, ο Χοσού Τερνέρα είναι σοβαρά άρρωστος, ενώ από τον Μάιο του 2018, έχει ανακοινώσει πως η τρομοκρατική οργάνωση διαλύεται οριστικά.