Ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Ρώρος μιλά στο Tempo24: Θα είμαστε στο δεύτερο γύρο- Ποιους θεωρεί τους βασικότερους αντιπάλους των εκλογών

Για την εμπειρία της εκλογικής αυτοδιοικητικής αναμέτρησης, για το αποτέλεσμά τους, αλλά και για την επόμενη ημέρα, μίλησε στο Tempo24 ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Γιώργος Ρώρος. 

Συνέντευξη στον Απόστολο Βουλδή 

-Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές. Ποια είναι η εικόνα που έχετε μετά από πέντε μήνες που ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας;

Από την πρώτη στιγμή ήξερα ότι ο στόχος της εκλογικής αναμέτρησης με μια δημοτική αρχή που πήρε 65% στο δεύτερο γύρο είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πολύ περισσότερο, όταν αυτό το ποσοστό προήλθε από την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή, κάποιοι ισχυρίζονταν ότι δεν θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου για ένα ψηφοδέλτιο ελπίδας και νίκης. Διαψεύστηκαν. Σήμερα, λίγες μόνο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το ψηφοδέλτιο της "ΩΡΑ Πατρών" αποδεικνύει ότι κατάφερε να εκφράσει ένα πλατύ δημοκρατικό και ριζοσπαστικό ρεύμα της κοινωνίας της Πάτρας χωρίς κομματικές ιδεοληψίες και «υποχρεώσεις» σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Είμαστε αισιόδοξοι και έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που θα μας ορίσει η εκλογική διαδικασία.

 

- Είχατε μιλήσει στην αρχή για ανάγκη διεύρυνσης της παράταξης, βλέπουμε ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά είναι ένας κομματικός συνδυασμός;

Τα μέλη του Σύριζα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 των υποψηφίων της ΩΡΑ Πατρών. Είναι, επίσης, γεγονός ότι ο Σύριζα στηρίζει το ψηφοδέλτιό μας. Ωστόσο, επιμένουμε να λέμε ότι κομματικός συνδυασμός δεν είναι ο συνδυασμός που στηρίζεται από ένα κόμμα, αλλά ο συνδυασμός που απολογείται στο κόμμα και όχι στην κοινωνία. Το είδαμε κατ΄ επανάληψη αυτό τα τελευταία χρόνια με την παρούσα δημοτική αρχή. Εμείς πιστεύουμε ότι τα κόμματα αποτελούν συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας αλλά, την ίδια στιγμή, θεωρούμε την τοπική αυτοδιοίκηση έναν διακριτό τομέα με στόχους και αρμοδιότητες που προϋποθέτουν, και τελικά καθορίζουν, την αυτονόμησή της από την κεντρική εξουσία. Κάποιοι επιμένουν να μιλούν για τοπική διοίκηση θεωρώντας ότι οι Δήμαρχοι δεν αποτελούν παρά το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης για τα ζητήματα της πόλης καταθέτοντας το δικό μας σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της Πάτρας και βάζοντας τις δικές μας ιεραρχήσεις και προτεραιότητες. Με αυτήν την έννοια στο τέλος της επόμενης δημαρχιακής περιόδου θα απολογηθούμε στην Πάτρα για τις επιλογές μας και όχι σε κάποιο κόμμα.    

-Ο Κώστας Πελετίδης σας έχει ασκήσει σκληρή κριτική για θέσεις σας. Εσείς τι θα του καταλογίζατε , ως αρνητικό, στην άσκηση των καθηκόντων του;

Το μοναδικό κριτήριο με το οποίο κρίνεται ένας Δήμαρχος και μια δημοτική αρχή είναι η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης που διοικούν. Ο κ. Πελετίδης δεν θα κριθεί ούτε για τα λόγια του, ούτε για τις προθέσεις του. Θα κριθεί για όσα έκανε και για όσα δεν έκανε τα χρόνια που ήταν Δήμαρχος. Αφού λοιπόν εστιάζετε την ερώτηση στα αρνητικά του, παρά το γεγονός ότι πιστώνεται και θετικές δράσεις, θα αναφέραμε το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, στο οποίο υπήρξε μηδενική πρόοδος, στο θέμα της μη αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης, παρά την απόδοσή του στην πόλη μετά από αγώνες δεκαετιών, στην μη επίλυση του κυκλοφοριακού, στην μη αποκατάσταση του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο, στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων, στην απουσία προσπάθειας σύνθεσης απόψεων εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, στην απουσία μέριμνας για την εικόνα της πόλης, ειδικά στις εκτός κέντρου γειτονιές και κοινότητες. Το σημαντικότερο, όμως, όλων, είναι ότι δεν κατάφερε να δώσει στην Πάτρα ταυτότητα και όραμα για να μπορέσει να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τον πλούτο των ανθρώπων της. Κλείστηκε σε ένα αφήγημα που πρόκρινε ο,τιδήποτε ήταν κομματικά αρεστό θέτοντας στο περιθώριο όσους και ό,τι δεν συμφωνούσε με αυτό το αφήγημα. Ας θυμηθούμε πώς αντιμετώπισε το Καρναβάλι, την κύρια πολιτιστική και εμπορική δραστηριότητα της Πάτρας. 

 

-Ποιον θεωρείτε κυριότερο αντίπαλο από τους συνυποψήφιους σας, εκτός του σημερινού Δημάρχου;

Όλοι οι συνυποψήφιοί μου είναι ισότιμοι αντίπαλοι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης αλλά την επόμενη μέρα από τις εκλογές θα είναι εκπρόσωποι ενός τμήματος των πατρινών και κατά συνέπεια, χαίρουν όλοι εκτίμησης και σεβασμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνούμε σε όλα αλλά ότι είναι ανάγκη να προσδιορίσουμε τις διαφωνίες μας και να προσπαθήσουμε, αν είναι δυνατόν, να τις υπερβούμε αντιμετωπίζοντας κάθε φορά ένα συγκεκριμένο πρόβλημα της Πάτρας. Υπάρχουν θέσεις και απόψεις σε κάθε συνδυασμό με τις οποίες συμφωνούμε και άλλες με τις οποίες διαφωνούμε ριζικά. Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχει ένας αντίπαλος αλλά πολλοί και δεν είναι άλλοι από τα προβλήματα της Πάτρας. Ωστόσο, δεν θέλω να αποφύγω την ουσία του ερωτήματος που πιστεύω ότι είναι ο εκλογικός αντίπαλος. Θεωρώ ότι η τριάδα που θα διεκδικήσει ισότιμα την είσοδο στο δεύτερο γύρο είναι Αλεξόπουλος, Πελετίδης, Ρώρος. 

-Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος;

Ο στόχος δεν είναι άλλος από την είσοδο στο δεύτερο γύρο και τη νίκη στις επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή στις 2 Ιούνη.

 

-Αν δεν είσαστε στη δεύτερη Κυριακή θα θεωρήσετε αποτυχία το εγχείρημα;

Οι δημοτικές παρατάξεις δεν κρίνονται μόνο από την εκλογική τους επίδοση αλλά, κυρίως, από το αποτύπωμα που αφήνουν στη λήψη των αποφάσεων. Έχουμε επίγνωση ότι ο ρόλος μας θα είναι καθοριστικός είτε ως δημοτική αρχή είτε ως αντιπολίτευση. Κι αυτό γιατί οι επίπλαστες απόλυτες πλειοψηφίες του προηγούμενου εκλογικού συστήματος αποτελούν παρελθόν.

 

-Θεωρείτε, ανεξάρτητα ποιος θα εκλεγεί Δήμαρχος, πως με τον «Κλεισθένη» θα είναι εύκολη η επόμενη ημέρα;

Είναι γεγονός ότι όσοι δεν έχουν μάθει να διοικούν με συναινέσεις θα δυσκολευτούν. Κυρίως, η παρούσα δημοτική αρχή η οποία είναι οπαδός του δόγματος δώδεκα παρατάξεις, δύο πολιτικές. Για εμάς, που έχουμε εντρυφήσει στις συνεργασίες, στο διάλογο, στη σύνθεση, ο Κλεισθένης και η απλή αναλογική αποτελούν την ουσία της δημοκρατίας. Αναλογικότητα στην αντιπροσώπευση, συμμετοχή στις διαδικασία λήψης απόφασης,  ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση στην υλοποίηση της απόφασης. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η επόμενη μέρα θα δυσκολέψει όσους θεωρήσουν ως δεδομένες τις συναινέσεις στο δημοτικό συμβούλιο, είτε ότι μπορούν να διοικήσουν υλοποιώντας αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου με τις οποίες διαφωνούν. 

Διαβάστε επίσης