Καρυδόπιτα της γιαγιάς

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για την καρυδόπιτα:

300 γρ. καρύδια θρυμματισμένα

250 ml. ελαιόλαδο

400 ml. γάλα πλήρες

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

10 μέτρια αυγά

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ, κοσκινισμένο

50 γρ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

¼ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

 

Υλικά για το σιρόπι:

1700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 ltr. νερό

Χυμό από ένα λεμόνι

100 γρ. γλυκόζη

2 στικ κανέλας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Εκτέλεση για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό, τα αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμη, σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

2Εκτέλεση για την καρυδόπιτα: Παίρνουμε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ και αδειάζουμε μέσα τα ελαιόλαδο, το γάλα, τη ζάχαρη και τα αυγά.
3Στη συνέχεια παίρνουμε μία μία μεγάλη κατσαρόλα, τη γεμίζουμε μέχρι τη μέση με νερό, τη βάζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και τοποθετούμε από πάνω το μεταλλικό μπολ με τα αυγά. Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
4Παράλληλα, ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τα καρύδια και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σταδιακά και σε δόσεις το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
5Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ. αφού το έχουμε πρώτα αλευροβουτυρώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40-45 λεπτά.
6Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από το φούρνο και με ένα ίσιο μαχαίρι τρυπάμε ελαφρώς την καρυδόπιτα δημιουργώντας μικρές εσοχές. Περιχύνουμε με το κρύο πλέον σιρόπι.
7Κόβουμε σε σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης