Ποιοι θα λάβουν "ψαλιδισμένη" τη 13η σύνταξη

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μεγάλοι χαμένοι της 13ης σύνταξης είναι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, οι οποίοι θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο άθροισμα των μεικτών κύριων συντάξεών τους και όχι ολόκληρο το επίδομα που αντιστοιχεί σε κάθε κύρια σύνταξή τους.

Όπως τονίζουν εκπρόσωποι του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, η κάθε κύρια σύνταξη αποτελεί ακέραιο δικαίωμα, καθώς γι' αυτήν έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές. Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τη ρύθμιση ένας συνταξιούχος με δύο συντάξεις που αθροιστικά είναι 1.001 ευρώ θα λάβει μόνο το 30% της 13ης σύνταξης.

Στους "χαμένους" συμπεριλαμβάνονται και χιλιάδες συνταξιούχοι που θα αλλάξουν κλιμάκιο για λίγα ευρώ. Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά.

Ένας συνταξιούχος λαμβάνει κύρια σύνταξη 500 ευρώ και δικαιούται να λάβει 500 ευρώ. Αν ο ίδιος έχει κύρια σύνταξη 525 ευρώ απευθείας η 13η σύνταξη ψαλιδίζεται σε 367,5 ευρώ διότι με βάση τις διατάξεις δικαιούνται το 70% και όχι το 100%. Το ίδιο συμβαίνει και στη ζώνη των 600 ευρώ. Στα 600 ευρώ σύνταξη η 13η είναι 420 ευρώ αλλά αν ο συνταξιούχος παίρνει 625 ευρώ τότε πάει στα 312,5 ευρώ

Σημειώνεται ότι η 13η σύνταξη θα δοθεί στις 20 Μαΐου. Την δικαιούνται όσοι παίρνουν κύρια σύνταξη, προσωρινή σύνταξη, σύνταξη αναπηρίας, σύνταξη χηρείας, σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Πηγή enikos.gr με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

 

Διαβάστε επίσης