Συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη στο tempo24: Δεν είναι ευχάριστο να αμφισβητούν την αυθεντικότητα των πολιτικών σου θέσεων

ο υποψηφιος ευρωβουλευτής μιλά για την σχέση του με την πολιτική και την απόφασή του να πολιτευτεί

Για την απόφασή του να κατέλθει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, μιλά στο tempo24 ο Πέτρος Κόκκαλης, αναλύοντας τις θέσεις του για συνεργασίες. Παράλληλα στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρεται στις σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, για την αριστερή παράδοση της οικογένειάς του, αλλά και για την πολιτική κίνηση ΚΟΣΜΟΣ που εκπροσωπεί.   

 

Συνέντευξη στον Απόστολο Βουλδή

 

- Πως προέκυψε η απόφασή σας για ενεργό συμμετοχή στην πολιτική;

Ασχολούμαι πάνω από δέκα χρόνια με τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης γύρω αυτά τα θέματα. Τα τελευταία 5 χρόνια είχα την τιμή να υπηρετήσω τον Πειραιά από τη θέση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου του Δήμου Πειραιά για την επιχειρηματικότητα, την τοπική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές αποτελεί συνέχεια της κοινωνικής και πολιτικής μου δράσης γύρω από φλέγοντα ζητήματα τα οποία αποκτούν υπαρξιακό πλέον χαρακτήρα για τις κοινωνίες μας. Ως εκ τούτου, θέλω να συμβάλω ώστε να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα. Αισθάνομαι μέρος μιας παγκόσμιας στροφής και ενός παγκόσμιου κινήματος που αποκτά ολοένα περισσότερο φωνή στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και  στις απόψεις της κα. Κορτέζ και του κ. Σάντερς στις ΗΠΑ. Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας, η οποία θέτει, ανάμεσα σε άλλα, το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων σε μια κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης, συμβαδίζει με τις δικές μου προτεραιότητες, όσο και με αυτές της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ που εκπροσωπώ στο ψηφοδέλτιο. Πιστεύω ότι μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα κανείς δεν μπορεί να μένει αδρανής.

- Όπως έχετε δηλώσει εκπροσωπείτε την πολιτική κίνηση "ΚΟΣΜΟΣ" και μετέχετε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Ποιές αρχές πρεσβεύετε και θέλετε να αναδείξετε στο Ευρωκοινοβούλιο; 

Η κίνηση πολιτών "ΚΟΣΜΟΣ”, την οποία εκπροσωπώ στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υιοθετεί ως πολιτικό πρόγραμμα τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ.  Οι Παγκόσμιοι Στόχοι ενσωματώνουν εργαλεία μέτρησης πολιτικών για την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη βιωσιμότητα του πλανήτη, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη συλλογική ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. Στόχος μας είναι η προαγωγή των Παγκόσμιων Στόχων και η ένταξή τους στην ατζέντα των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα και την ΕΕ. Πρόκειται για μια παγκόσμια συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα θα φτάσει στο 2030 με όρους που θα διασφαλίζουν τις επόμενες γενιές, την κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια, στην ευρωπαϊκή επικράτεια συγκροτείται ένα νέο καθεστώς, που αδιαφορεί για τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση. Παράλληλα, οι σκληρές πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην ανησυχητική αύξηση της ακροδεξιάς επιρροής, με χαρακτηριστική την άνοδο μεταφασιστικών κινημάτων. Δικός μας στόχος είναι η ανατροπή αυτού του πόλου διακυβέρνησης και η συγκρότηση μιας ουσιαστικής στρατηγικής που θα δώσει ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων. Οι στόχοι προβλέπουν έναν κόσμο με ευημερία, έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, που θα χωράει και τα 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα ζουν σε αυτόν. Με οδηγό, λοιπόν, το πρόγραμμα της κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, επιθυμώ να συμβάλλω στη διαμόρφωση και την υλοποίηση αυτών των στρατηγικών. Επιθυμία μου είναι να συνεισφέρω, ώστε να δημιουργηθεί μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, μια πιο δίκαιη Ευρώπη και μια Ευρώπη πρωτοπόρα στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

 

-Οι εντυπώσεις από αυτή την προεκλογική εκστρατεία σας και την επαφή με τους πολίτες; Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση;

Αυτή την περίοδο επισκέπτομαι πολλές περιοχές της Ελλάδας και χαίρομαι πολύ που έχω αυτή τη δυνατότητα να συνομιλώ με τους συμπολίτες μας και να ακούω τις απόψεις τους για ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας και την Ευρώπη. Οι συζητήσεις μου με τους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα μου δείχνουν ότι υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για την πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη περίοδο τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο. Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι ότι ένα κομμάτι των συμπολιτών μας έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και στους εκπροσώπους της. Είναι χρέος μας, όμως, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη αυτή. Ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας είναι η αποχή. Η κάθε κάλπη είναι διαφορετική και είναι σημαντικό να αντιληφθούμε το διακύβευμα της κάθε μίας. Είναι κρίσιμο να υπάρξει μαζική συμμετοχή των συμπολιτών μας, ώστε να διαμορφώσουν με την ψήφο τους τις τοπικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή μας Δημοκρατία.

 

- Είχατε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, απ΄όπου και παραιτηθήκατε. Ο λόγος ήταν μόνο η συμμετοχή σας ως υποψηφίου στις ευρωεκλογές, ή απλά το πράξατε γιατί το ζήτησε ο κ. Γιάννης Μώραλης. Υπάρχουν βαθύτερα αίτια; Μήπως σχετίζεται και με την σφοδρή κόντρα σας με τον κ. Μαρινάκη;

Οι λόγοι που αποχώρησα από τον συνδυασμό «Νικητής Πειραιάς» είναι ήδη γνωστοί από τη συνέντευξη τύπου που έδωσα κάνοντας τον απολογισμό μου για τα πέντε έτη που υπηρέτησα ως Δημοτικός Σύμβουλος. Με τον Βαγγέλη Μαρινάκη διαφωνούμε ριζικά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πολιτική.

- Πολλές φορές έχετε μιλήσει για τις αριστερές ιδέες από τις οποίες εμπνέεστε και την αριστερή παράδοση της οικογένειάς σας. Πόσο σας ενοχλεί όταν σας λένε πως μπορεί να συνδυάζετε αυτή την ιδεολογία με την οικονομική σας επιφάνεια;

Κοιτάξτε, δεν πιστεύω ότι είναι ευχάριστο για κάποιον να αμφισβητούν την αυθεντικότητα των πολιτικών του θέσεων. Πολλώ δε μάλλον, όταν αυτό συμβαίνει για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Η πεποίθησή μου είναι ότι είναι λάθος αντίληψη ένας άνθρωπος με οικονομική ευχέρεια να μην μπορεί να διέπεται από προοδευτικές ιδέες. Πιστεύω βαθιά στις συγκλίσεις ανθρώπων και φορέων με διαφορετικό υπόβαθρο, με την προϋπόθεση πως όλοι συνεργάζονται για ένα κοινό στόχο. Και αυτό είναι το κρίσιμο, καθότι οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν μία κοινή στράτευση και τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων.

Δεν κατέρχομαι στην πολιτική για να υπερασπιστώ επιχειρηματικά συμφέροντα. Είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές και διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου, έχοντας στις αποσκευές μου την πολυετή συμμετοχή μου στα κοινά και την ενεργή συμμετοχή μου στην κοινωνία των πολιτών. Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο της ιστορίας και για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες σε μία τόση κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, δε συνάδουν με την κορυφαία δημοκρατική της διαδικασία.

 

- Πόσο αισιόδοξος είστε για την αλλαγή πολιτικής πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

 

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρίσκονται στο πιο καθοριστικό σταυροδρόμι στη σύγχρονη ιστορία της ΕΕ. Ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019 ως Ευρωπαίοι πολίτες βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υπαρξιακό δίλημμα: είτε θα ακολουθήσουμε έναν δρόμο βιώσιμης προόδου και συλλογικής ευημερίας, συνεργατικά, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη ή τον δρόμο του ακραίου συντηρητισμού με όλες τις αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, αλλά και με κρίσιμες επιπτώσεις και κόστος για τον πλανήτη.  

Η πολιτική κίνηση ΚΟΣΜΟΣ, την οποία εκπροσωπώ, τοποθετείται με σαφήνεια υπέρ της επιλογής της προόδου. Πέρα και έξω από εσωστρεφείς και άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις που οδηγούν στην αδράνεια, ο ΚΟΣΜΟΣ πρεσβεύει, ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, την υιοθέτηση των Παγκόσμιων Στόχων του ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού συμβολαίου της ΕΕ.

​Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι μία νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, τότε υπάρχει ελπίδα να κινηθεί η Ευρώπη σε μία διαφορετική κατεύθυνση. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν προς αυτή την κατεύθυνση, τότε φοβάμαι θα έχουμε μπροστά μας ένα θλιβερό μέλλον. Και αυτό το μέλλον θα έχει συνέπειες στις επόμενες γενιές, οι οποίες θα ζήσουν σε πολύ χαμηλότερα βιοτικά επίπεδα από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα και σε μια περίοδο μεγαλύτερων ανισοτήτων.


 

- Η άνοδος του λαϊκισμού και του εθνικισμού σε αρκετές χώρες σας φοβίζει; 

 

Ναι, με φοβίζει. Και πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την ευρωπαϊκή οντότητα. Η σκοταδιστική ακροδεξιά και οι μεταφασιστικοί σχηματισμοί θεωρούν ότι ένα κράτος είναι καλύτερο από ένα άλλο, ένας άνθρωπος είναι καλύτερος από έναν άλλο, ότι κάποιοι αξίζουν λιγότερο. Πιστεύουν ότι υπάρχουν άνθρωποι και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες που περισσεύουν. Εμείς βρισκόμαστε απέναντί τους. Πιστεύουμε σε έναν κόσμο, που μας χωράει όλους. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, θεωρώ, όπως σας είπα και πριν, ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η συμμετοχή σε αυτές τις ευρωεκλογές.

 

- Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας, με αφορμή τις φοροελαφρύνσεις, πως "δεν θα πληρώσει η Ευρώπη τα λάθη της πολιτικής του". Πόσο μπορεί η ενδεχόμενη εκλογή του κ. Βέμπερ να επηρεάσει την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ελλάδας; 

 

Σε περίπτωση εκλογής του κ. Βέμπερ, ο οποίος εκπροσωπεί ένα πόλο διακυβέρνησης που υπερασπίζεται πολιτικές σκληρής λιτότητας και παράλληλα είναι αρνητής της κλιματικής κρίσης, πιστεύω ότι θα έρθουν δύσκολοι καιροί για την Ευρώπη, ότι μας περιμένει ένα δυσοίωνο μέλλον. Μιλάμε για σκοταδισμό. Γιατί όταν απορρίπτεις τα επιστημονικά δεδομένα και υποστηρίζεις τον αποκλεισμό ανθρώπων, είσαι σκοταδιστής.

 

Διαβάστε επίσης