Moody's: Πιστωτικά θετική η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ - Τα οφέλη για την Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

"Credit positive" (πιστωτικά θετική) κρίνεται από τη Moody's η απόφαση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια προς το ΔΝΤ, για την οποία δόθηκε έγκριση και από τον ESM. 

Όπως εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης, έτσι η Ελλάδα μειώνει τις δαπάνες σε τόκους και επεκτείνει το προφίλ ωρίμανσης του χρέους.

Τα δάνεια του ΔΝΤ αντιστοιχούν σε μόλις 2,6% του χρέους της Ελλάδας, αλλά οι δαπάνες για τόκους των συγκεκριμένων δανείων είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι οι άλλες υποχρεώσεις.

Με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένει να εξοικονομήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ ή περίπου 0,1% του ΑΕΠ και 2,4% των δαπανών για τόκους. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να πρέπει να αποπληρώσει τα 1,3-2 δισ. ευρώ του ΔΝΤ για το διάστημα 2021-2023, και 284 εκατ. ευρώ το 2024.

Η χρηματοδότηση για την πρόωρη αποπληρωμή θα έρθει από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης τα οποία διαμορφωνόταν στο τέλος του 2018 στα 27 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ, και αυξήθηκαν από τα έσοδα της έκδοσης του ομολόγου των 5 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα 3,7 δισ. ευρώ τα οποία οφείλει στο ΔΝΤ, φέτος και στο επόμενο έτος. το επιτόκιο για τα δάνεια αυτά είναι 5,13%, σε σχέση με το μέσο κόστος των δανείων προς το EFSF και τον ESM, που ανέρχεται στο 1,4%, και τα κουπόνια του 3,45% της πρόσφατης έκδοσης πενταετών ομολόγων και του 3,875% της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου.

Πηγή: enikonomia.gr