Τα νεότερα δεδομένα για την αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση μας αφορά όλους

Στην εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών, γιατρών και παρόχων υγείας, συνεχίζει να «επενδύει» η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία (ΕΚΕ), υποστηρίζοντας ότι η σωστή γνώση, η συνεχής παρακολούθηση και ο περιορισμός των επιβαρυντικών παραγόντων, μπορούν να αποτρέψουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου), την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (6-12 Μαΐου ), την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου ), αλλά και τις πολύπλευρες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών από την ΕΚΕ σε όλη την Ελλάδα τον μήνα Μάιο, οι εκπρόσωποι της παρουσίασαν τους στόχους και το περιεχόμενο των κοινωνικών δράσεων της και έδωσαν στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση.

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Θωμόπουλος, καρδιολόγος επιμελητής Β' ΕΣΥ, στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», το 1/3 των ατόμων κάτω των 60 ετών και ένας στους δύο άνω των 60 ετών έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Εκτιμάται ότι 2 εκατ. πολίτες έχουν υπέρταση και οι μισοί δεν το γνωρίζουν.

Εστιάζουμε σε νεότερες ηλικίες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, ανέφερε ο κ. Θωμόπουλος, για να προλάβουμε, όπως είπε, την εκδήλωση άνοιας στην τρίτη ηλικία, καθώς θεωρείται ότι η υπέρταση σχετίζεται με την άνοια.

«Αν θέλουμε να σώσουμε τη σωματική και πνευματική μας ακεραιότητα θα πρέπει να προσέχουμε την πίεσή μας και να τη διατηρούμε πάντα σε φυσιολογικά πλαίσια», ανέφερε ο τέως πρόεδρος της ΕΚΕ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, καθηγητής στην Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο.

Ποια είναι τα όρια της κανονικής αρτηριακής πίεσης

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες για την αρτηριακή πίεση αναφέρουν ότι για άτομα κάτω των 66 ετών οι τιμές θα πρέπει να κυμαίνονται 120-130/70-80 mm Hg και άνω των 66 ετών 140/80 mm Hg. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μέτρηση σε περιβάλλον εκτός ιατρείου.

Σχετικά με τα παιδιά, οι επιστήμονες είπαν ότι οι παιδίατροι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και μετρούν την αρτηριακή πίεση των παιδιών. Στην εφηβεία η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετράται μία φορά τον χρόνο.

Θεραπευτικά για την αντιμετώπιση της υπέρτασης υπάρχει μεγάλη βελτίωση, καθώς σήμερα «σε ένα χάπι έχουμε δύο και τρεις ουσίες, κάτι που οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και συμμόρφωση των ασθενών. Η θεραπεία είναι πιο εύκολη, φιλική προς τον ασθενή και χαμηλού κόστους», τόνισε ο κ. Τσιούφης.

Το αισιόδοξο μήνυμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να περιορίσουν έγκαιρα τους παράγοντες κινδύνου, ακολουθώντας ένας υγιεινό τρόπο ζωής. Άσκηση, μεσογειακή διατροφή, μείωση του αλατιού στη διατροφή, παρακολούθηση και σωστή λήψη των φαρμάκων, είναι ο συνδυασμός για την σωστή προστασία της καρδιάς.

Υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια αφορά ένα σύνδρομο στο οποίο καταλήγουν όλες οι παθήσεις της καρδιάς, έχει υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα και αρχίζει να εκδηλώνεται στην πέμπτη δεκαετία της ζωής των ασθενών αλλά κορυφώνεται στα 70-80 έτη, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, Ιωάννης Κανακάκης, διευθυντής στη Θεραπευτική Κλινική, Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα». Περίπου το 7% των ασθενών καταλήγει μέσα στο νοσοκομείο και το 20% εντός του πρώτου έτους από την πρώτη νοσηλεία. Επίσης, το 50% των ασθενών θα νοσηλευθεί ξανά εντός του πρώτου εξαμήνου από την εκδήλωση του εμφράγματος.

Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως 20.000 οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου, κύρια αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας. «Έχουμε ένα διά βίου κίνδυνο να ασθενήσουμε από καρδιακή ανεπάρκεια της τάξης του 20% και αυτός ο κίνδυνος ανεβαίνει αν έχουμε αποκτήσουμε αρτηριακή υπέρταση», είπε η σύμβουλος της ΕΚΕ, διευθύντρια ΕΣΥ,Α' Καρδιολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Χριστίνα Χρυσοχόου.

Στην δύσκολη εμπειρία που είχε ως ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια, αναφέρθηκε στη συνέντευξη ο ζωγράφος Γ. Ρωμανός και περιέγραψε πώς αντιμετώπισε την ασθένεια μέσα από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και την καλή συνεργασία με τους Έλληνες καρδιολόγους, κάτι που συνέβαλε στο να έχει μια καλή ποιότητα ζωής μέχρι και σήμερα.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης