Κύπρος: Ανενεργά τα προφίλ 32 γυναικών που συνομιλούσε ο κατά συρροήν δολοφόνος

Τι προβληματίζει τις αρχές

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες στην Κύπρο για τη φρικιαστική δράση του serial killer 35χρονου, καθώς οι αρχές έχουν στοιχεία ότι ο διαδικτυακός «Ορέστης» συνομιλούσε με 32 γυναίκες μέσω διαφόρων ιστοσελίδων και ψάχνουν μέσω των διαλόγων να διαπιστώσουν μέχρι ποιου σημείου προχώρησε η επαφή.

Την ίδια ώρα, το αντικείμενο που κινητοποίησε τις Αρχές στην Κόκκινη Λίμνη αποδείχθηκε πως ήταν σφουγγάρια δεμένα σε ξύλο και τυλιγμένα σε χαλί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δείχνουν ότι κάποια από τις γυναίκες με τις οποίες ήρθε διαδικτυακά σε επαφή ο 35χρονος ίσως να έπεσε θύμα του, πλην αυτών που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Οι έρευνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν ολοκληρωθεί αφού συνεχίζονται οι προσπάθειες για να διαφανεί μέχρι πού έφτασε μια συνομιλία.

Ανακριτές του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν θέσει υπό παρακολούθηση τα προφίλ συγκεκριμένων γυναικών που είχαν έρθει σε επαφή με τον 35χρονο στρατιωτικό, για να διαπιστωθεί ποια είναι ενεργά και ποια όχι. Αυτά που δεν είναι ενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα κινούν υποψία και γίνεται προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί τους για να διαπιστωθεί κατά πόσον απλώς τα αδρανοποίησαν.

Επίσης, οι ειδικοί του ηλεκτρονικού εγκλήματος έχουν καταφέρει να φτάσουν στα δεδομένα που έκρυβε η κάρτα μνήμης που κατείχε ο 35χρονος και προσπάθησε να καταπιεί στη θέα των αστυνομικών, όταν συνελήφθη. Σ’ αυτήν υπάρχουν αρκετά δεδομένα και κυρίως τις επαφές που είχε με γυναίκες το τελευταίο διάστημα. Ο «Ορέστης» ήταν πεπεισμένος μέχρι την τελευταία στιγμή ότι δεν θα έφταναν σ’ αυτόν οι Αρχές, γι’ αυτό και δεν πρόλαβε να απαλλαγεί από διάφορα στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η νεκροψία επί της σορού της γυναίκας από το Νεπάλ που ανασύρθηκε από λάκκο στην Ορούντα, παρουσία και ανθρωπολόγων. Γίνονται προσπάθειες για εντοπισμό της αιτίας θανάτου ώστε να φανεί αν και αυτή σκοτώθηκε διά στραγγαλισμού ή με κεφαλοκλείδωμα. Δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί η νεκροψία επί της σορού της 8χρονης Ελένας Ναταλία που ανασύρθηκε την περασμένη Κυριακή από την Κόκκινη λίμνη.

Οι έρευνες της Αστυνομίας σε δύο λίμνες συνεχίστηκαν και χθες για 25η ημέρα, χωρίς αποτέλεσμα, ωστόσο οι ερευνητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ και της ιδιωτικής εταιρείας πεισμώνουν ώστε να φτάσουν στις δύο σορούς που φαίνεται να πέταξε ο καθ’ ομολογίαν κατά συρροή δολοφόνος. Ο 35χρονος στρατιωτικός έχει παραδεχθεί σε καταθέσεις του στην Αστυνομία ότι σκότωσε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, με την Αστυνομία να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εντοπίσει τις σορούς τεσσάρων γυναικών και ενός παιδιού. Υπολείπονται οι σοροί μιας γυναίκας και ενός παιδιού ηλικίας έξι ετών, της Σιέρρα Γκράτζε.

Οι έρευνες διεξάγονται από χθες παράλληλα και στις δύο λίμνες, τη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο με τη χρήση Σόναρ και στην Κόκκινη λίμνη στο Μιτσερό με τη χρήση δυτών και ρομποτικής κάμερας. Ειδικά στην Κόκκινη λίμνη οι έρευνες επικεντρώθηκαν στη δυτική και βόρεια πλευρά της όπου το σόναρ είχε εντοπίσει κάποια σημεία προτεραιότητας. Σε κάποια στιγμή γύρω στις 12:30 μ.μ. δύτης ανέσυρε ένα εύρημα από την Κόκκινη λίμνη, το οποίο έθεσε σε κινητοποίηση τις Αρχές. Το εύρημα ήταν τυλιγμένο σε χαλί και δεμένο με σχοινιά. Στο σημείο κλήθηκαν αμέσως οι ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους και Νικόλας Χαραλάμπους για αυτοψία, όπως και ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λευκωσίας Νεόφυτος Σιάηλος. Επίσης, κλήθηκαν τρεις πυροτεχνουργοί, λόγω του ότι το εύρημα θεωρήθηκε ύποπτο, ωστόσο λίγο αργότερα αποχώρησαν.

Οι παριστάμενοι στη θέα του αντικειμένου ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι επρόκειτο για πτώμα, γι’ αυτό και ζητήθηκε η παρουσία ιατροδικαστών για τον έλεγχό του. Ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις έδειξαν ότι δεν επρόκειτο για ανθρώπινη σορό. Τελικά, με το ξετύλιγμα του χαλιού διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτό υπήρχαν τρία κομμάτια σφουγγαριού δεμένα σε ξύλο, κάτι που παραπέμπει σε παλαιά σημαδούρα και όλα ήταν τυλιγμένα σε χαλί, άγνωστο γιατί.

Από την Κόκκινη λίμνη ανασύρθηκαν δύο βαλίτσες, εντός των οποίων υπήρχαν δύο σοροί, η μια εκ των οποίων ανήκει σε παιδί. Χωρίς ακόμη να έχουν ταυτοποιηθεί οι σοροί, πιθανολογείται ωστόσο ότι ανήκουν στη Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα 36 ετών, από τη Ρουμανία, και στην 8χρονη κόρη της, Έλενα Ναταλία Μπουνέα, τις δολοφονίες των οποίων ομολόγησε ο 35χρονος.

Στην τρίτη βαλίτσα, που συνεχίζει να αναζητείται στην Κόκκινη λίμνη, ο καθ’ ομολογίαν serial killer κατέθεσε ότι τοποθέτησε τη σορό της Μαρικάρ Βαλτέζ 29 ετών από τις Φιλιππίνες, την οποία όπως ισχυρίστηκε, επίσης στραγγάλισε. Αν αποτύχει και το σόναρ στην Κόκκινη λίμνη, τότε θα ζητηθεί η συνδρομή ειδικού ραντάρ διείσδυσης εδάφους το οποίο μπορεί να σκανάρει τον βυθό, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η αναζητούμενη βαλίτσα η οποία πιθανόν να έχει σκεπαστεί με λάσπη. Προς το σκοπό αυτό το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, βρίσκεται σε επικοινωνία με Άγγλους εμπειρογνώμονες που είχαν έρθει πρόσφατα στην Κύπρο και επισκέφθηκαν τα δύο σημεία που επιχειρούν δύτες.

Σημειώνεται ότι ο 35χρονος έχει ομολογήσει συνολικά επτά φόνους. Της Μαρί Ρόουζ και της 6χρονης κόρης της από τις Φιλιππίνες, της Αριάν Παλάνας Λοζάνο και της Μαρικάρ Βαλτέζ επίσης από τις Φιλιππίνες, της Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα 36 ετών και της 8χρονης κόρη της, Ελένα Ναταλία από τη Ρουμανία και της Ασμίτα Κχάκτα Μπίστα, 30 ετών από το Νεπάλ.

Στο μεταξύ, οι έρευνες προς εντοπισμό της 6χρονης Σιέρρα ξαναρχίζουν σύντομα, μετά τη σάρωση της λίμνης Μεμί στον Ξυλιάτο με το υπερσύγχρονο ηχοεντοπιστικό σύστημα σόναρ. Όταν χαρτογραφηθεί η περιοχή θα γίνουν έρευνες με τη χρήση δυτών, όπως έγινε και στην Κόκκινη λίμνη.

Διαβάστε επίσης