8η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Παγκόσμια ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΕΣ/ΕΗ). Οι εθελοντές και το προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού γιορτάζουν όπως κάθε χρόνο, αυτή την ιδιαίτερη ημέρα μαζί με όλες τις κοινότητες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, 190 σε αριθμό, παγκοσμίως. Γιορτάζουν δίνοντας ξανά την υπόσχεση πως θα είναι πάντοτε παρόντες, οπουδήποτε κριθεί απαραίτητο και για οποιονδήποτε χρειαστεί τη βοήθειά τους. Αυτό αποτελεί τη δέσμευσή τους απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στην ανθρωπότητα .

Η δέσμευση άλλωστε αυτή πηγάζει από τις επτά Θεμελιώδεις Αρχές που διέπουν τον ΕΣ/ΕΗ και είναι: ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ουδετερότητα, η Ανεξαρτησία, ο Εθελοντισμός, η Ενότητα, η Παγκοσμιότητα και οι οποίες παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες από της ιδρύσεως του Διεθνούς Κινήματος του ΕΣ/ΕΗ.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877 και αναγνωρίσθηκε άμεσα από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού. Σήμερα αποτελεί μέλος του Διεθνούς Κινήματος ΕΣ/ΕΗ και με τους χιλιάδες εθελοντές του και των τριών Σωμάτων (Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρειτών - Διασωστών και Ναυαγοσωστών), παραμένει προσηλωμένος στο έργο του που είναι: η στήριξη των ευπαθών ομάδων και των πληγέντων, η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συνανθρώπων μας. Πάντοτε με ανιδιοτέλεια, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες.

Το μήνυμα της φετινής χρονιάς είναι: Αγαπώ τον Ερυθρό Σταυρό (I love redcross), για όλα αυτά που πρεσβεύει και κυρίως για τη διαρκή και αδιάκοπη προσφορά του στον άνθρωπο και στη ζωή.

Διαβάστε επίσης