Πώς συνδέει έρευνα το βάρος με τη μαριχουάνα

Τι έδειξαν μελέτες σε 33.000 ανθρώπους

Μια νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να διαψεύσει την αντίληψη ότι οι χρήστες μαριχουάνας παχαίνουν, λόγω των συχνών μικρών σνακ που επιζητούν.

Σύμφωνα με την έρευνα οι ενήλικες που κάνουν χρήση κάνναβης ή μαριχουάνας τείνουν να έχουν μικρότερο βάρος από εκείνους που δεν είναι χρήστες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ομάιμα Αλσαράγουι, επίκουρη καθηγήτρια οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, συνέλεξαν δεδομένα από 33.000 συμμετέχοντες άνω των 18 ετών. Μέσα σε μια περίοδο τριών ετών παρατηρήθηκε αύξηση βάρους σε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά αυτή ήταν μικρότερη για όσους κάπνιζαν μαριχουάνα.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας «International Journal of Epidemiology», δείχνουν ότι οι χρήστες κάνναβης ή μαριχουάνας είχαν πιο υγιές και διατηρήσιμο βάρος συγκριτικά με όσους δεν έκαναν χρήση. Επιπλέον, το ποσοστό των υπέρβαρων ήταν 15% στους χρήστες, σε αντιδιαστολή με 20% των μη χρηστών.

Συγκεκριμένα, για ανθρώπους με μέσο όρο ύψους 1,70 μέτρα, η διαφορά βάρους χρηστών - μη χρηστών ήταν περίπου ένα κιλό. «Αν το ένα κιλό φαίνεται λίγο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η διαφορά αυτή βρέθηκε σε περίπου 30.000 συμμετέχοντες», τόνισε η Αλσαράγουι.

Μένει να μελετηθούν οι λόγοι για τους οποίους η χρήση μαριχουάνας οδηγεί σε μειωμένο βάρος. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν πως οι χρήστες μειώνουν την ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνουν, από φόβο ότι θα παχύνουν με τα σνακ που θα καταναλώσουν μετά τη χρήση.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να είναι η ίδια η λειτουργία της κάνναβης και το πώς αυτή επιδρά σε ορισμένα κύτταρα και υποδοχείς που ρυθμίζουν την αύξηση του βάρους. Υπάρχει συνεπώς ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν το εύρημα αυτό ως δικαιολογία για να χρησιμοποιούν την κάνναβη ως τρόπο διατήρησης ή μείωσης του σωματικού τους βάρους.

Η Αλσαράγουι δήλωσε πως «υπάρχουν τόσα πολλά που μας προβληματίζουν σχετικά με τη χρήση κάνναβης, που δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε στο ένα δυνητικά θετικό -και μάλιστα μετριοπαθές- αποτέλεσμα που αφορά τη μείωση του βάρους» όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης