Πετρέλαιο: Βουτιά 2,2% στο σύνολο της εβδομάδας λόγω ΗΠΑ και ΟΠΕΚ

Σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα Παρασκευή το πετρέλαιο, εμφανίζοντας, όμως, ισχυρές απώλειες για την εβδομάδα, εν μέσω αυξημένης παραγωγής στις ΗΠΑ, καθώς και λόγω των προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ θα ολοκληρώσει τις περικοπές στην παραγωγή του μετά τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το Brent ενισχύθηκε 0,25% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 70,93 δολ. ανά βαρέλι, εμφανίζοντας, όμως, εβδομαδιαίες απώλειες στο 2%.

Την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό είχε κέρδη της τάξεως του 0,29% στα 61,99 δολ. ανά βαρέλι, ενώ οι απώλειές του για την εβδομάδα έφθασαν στο 2,2%.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει καθώς η πίεση από τα επίπεδα ρεκόρ παραγωγής των ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Sun Global Investments, Mihir Kapadia.

Η παραγωγή των ΗΠΑ ανέρχεται πλέον στα 12,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποτελεί επίπεδο-ρεκόρ, ενώ οι εξαγωγές αμερικανικού αργού ξεπέρασαν τη ζώνη των 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως για πρώτη φορά κατά το τρέχον έτος.

Η αυξημένη παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου έχει αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας, καθώς και από τις περικοπές του ΟΠΕΚ.

Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τη σημαντική άνοδο που κατέγραψε το πετρέλαιο στην αρχή του έτους, η μακροπρόθεσμη πορεία της τιμής του πετρελαίου έχει καθοδική τάση.

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαβάστε επίσης