Θετικό το Euro Working Group για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Το ζήτημα δεν αποτελεί αντικείμενο έγκρισης του EWG

Στις συζητήσεις με την τρόικα, οι οποίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 6 Μαΐου θα τεθούν τα αιτήματα του ελληνικού υπουργείου Oικονομικών για πρόσθετες παροχές λόγω της υπέρβασης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Το ζήτημα δεν αποτελεί αντικείμενο έγκρισης του EWG, όπως εσφαλμένα μεταφέρθηκε νωρίτερα στην Αθήνα, καθώς η Ελλάδα δεν αποτελεί από τον Αύγουστο του 2018 σε καθεστώς προγράμματος και η δημοσιονομική πολιτική εντάσσεται στην παρακολούθηση της ενισχυμένης εποπτείας.

Η τρόικα και ειδικότερα η Κομισιόν θα εξετάσει τα ελληνικά αιτήματα και τα σχετικά περιθώρια, και θα αποφανθεί καταλλήλως στην σχετική έκθεση. Το eurogroup και το euro working group θα πληροφορηθούν την κρίση της Κομισιόν και θα λάβουν την τελική απόφαση, χωρίς να επέμβουν σε αυτή την κρίση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ούτε περισσότερη επιείκεια, ούτε περισσότερη αυστηρότητα από την πλευρά της Κομισιόν. Το δε πιθανότερο είναι το ζήτημα να μη έχει κλείσει πριν από τις ευρωεκλογές. Στην ίδια έκθεση θα καταγραφεί και η πρόοδος επί των προαπαιτούμενων του 3ου ελέγχου.

Αντιθέτως στο EWG δεν υπάρχουν ενστάσεις για το ελληνικό αίτημα περί πρόωρης μερικής αποπληρωμής του ΔΝΤ και το ζήτημα θα εγγραφεί για συζήτηση και τελική απόφαση από το eurogroup της 16ης Μαΐου.

ΠΗΓΗ-enikos

Διαβάστε επίσης