Τελευταία λιτανεία την Παρασκευή στην Παναγία Τρυπητή του Αιγίου

κλειστη για 3 χρόνια

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα θα εορταστεί και φέτος η μεγάλη γιορτή του Αιγίου και του Δήμου Αιγιαλείας, της πολιούχου Παναγίας Τρυπητής.

Το Ιερό Προσκύνημα θα δεχτεί μέχρι την Παρασκευή το πρωί, ανήμερα της γιορτής, τους προσκυνητές για την τελευταία Θεία Λειτουργία και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Ιερά Θαυματουργή Εικόνα Της θα μεταφερθεί, αμέσως μετά την λιτάνευσή της, στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, όπου και θα παραμείνει περίπου για 3 χρόνια, μιας και σε λίγες μέρες ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του ναού και του περιβάλλοντα χώρου, μέσω χρηματοδότησης από το INTERREG που εξασφαλίστηκε πρόσφατα, με φροντίδες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Νέοι και ηλικιωμένοι σπεύδουν αυτές τις μέρες από όλη την Ελλάδα, κάποιοι και από το εξωτερικό, να προσκυνήσουν την Παναγία, να προσευχηθούν, να ικετεύσουν, να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, να εκπληρώσουν κάποιο τάμα και να πάρουν ζωή και ελπίδα. Και η Θεοτόκος ακούει και απαλύνει κάθε πόνο, δίνει κουράγιο και ελπίδα, γιατρεύει τις πληγές όσων προστρέχουν ενώπιόν Της, σώζει ζωές και ψυχές.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 2 Μαΐου, παραμονή της γιορτής, καθώς στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και με τη συμμετοχή και άλλων Αρχιερέων. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους θα αποδώσει η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης» υπό τη διεύθυνση του κ. Φώτη Θεοδωρακοπούλου. Την ίδια μέρα στις 11 το βράδυ θα τελεστεί ολονύκτια αγρυπνία (Παράκληση, Όρθρος, Θεία Λειτουργία), που θα ολοκληρωθεί στις 2.30 π.μ.. Ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αμβροσίου και συλλειτουργούντων των προσκεκλημένων Μητροπολιτών Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίου, με το εξής πρόγραμμα: 

7 π.μ.: Έναρξη Όρθρου.
7.30 π.μ.: Προσέλευση των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.
8.20 π.μ.: Έναρξη Θείας Λειτουργίας.
9.30 έως 9.45 π.μ.: Άφιξη των επισήμων.
10:30 π.μ. περίπου: Απόλυση Θείας Λειτουργίας.

Στις 10.45 π.μ. θα ξεκινήσει από το Προσκύνημα η λιτάνευση της Ιεράς Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Τρυπητής, μέσω της καθιερωμένης διαδρομής (Ζωοδόχου Πηγής, Μιχαλακοπούλου-Τεμπελόραχη, Ερμού, Πολυχρονιάδου, Πλατεία Αγίας Λαύρας), όπου θα αναπεμφθεί δέηση και θα εκφωνηθεί πανηγυρική ομιλία. Στη συνέχεια, η Ιερά Εικόνα θα κατευθυνθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, όπου και θα παραμείνει έως ότου ολοκληρωθούν οι επισκευαστικές εργασίες στο Ιερό Προσκύνημα, δηλαδή για χρονικό διάστημα περίπου 3 ετών. Τιμές θα αποδώσουν αγήματα του Πεζικού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και οι Φιλαρμονικές Αιγίου, Ακράτας και Αιγείρας μαζί με προσκεκλημένες Φιλαρμονικές των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι παρακάτω ακολουθίες θα τελεστούν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης:

Εσπερινός και Παράκληση: Στις 7 μ.μ. της ιδίας μέρας θα ψαλεί Εσπερινός, Χαιρετισμοί και Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Απόδοση της εορτής - Κυριακή του Θωμά: Περί ώρα 7 μ.μ. χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Αμβροσίου, θα ψαλούν oι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου - Ζωοδόχου Πηγής, μετά το πέρας των οποίων η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα λιτανευθή εντός του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Φανερωμένης και θα τοποθετηθεί στον Θρόνο της.

Πηγη: filodimos.gr

Διαβάστε επίσης