Πάσχα: Πόσες θερμίδες έχουν τα φαγητά και τα γλυκά

Το σωστό διατροφολόγιο

ις ημέρες του Πάσχα συνηθίζουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού στο πλαίσιο της χαλάρωσης και των πολλών οικογενειακών και φιλικών τραπεζιών. Μόλις τελειώσει η γιορτή το νούμερα στη ζυγαριά συνήθως μας προκαλούν πανικό και απογοήτευση.

«Δεν θα είστε πιο ευτυχισμένοι αν υπερκαταναλώσετε φαγητό. Προσπαθήστε λοιπόν να εστιάσετε στους φίλους και συγγενείς, που ίσως έχετε και καιρό να δείτε και να αντιμετωπίσετε τις γιορτές σαν μια ευκαιρία να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Nutribase Center) Νίκος Καφετζόπουλος.

Πόσες θερμίδες έχουν τα βασικά φαγητά του Πάσχα

Ανά μερίδα (120 γρ.):

το αρνί στη σούβλα προσδίδει 340 θερμίδες,
το κατσίκι 240 θερμίδες,
το κοκορέτσι 225 θερμίδες
η μαγειρίτσα (300 γρ. πιάτο) 624 θερμίδες.

Τα γλυκά:

Μια φέτα τσουρεκιού (60 γρ.) 230 θερμίδες
 ένα πασχαλινό κουλούρι (30 γρ.) 200 περίπου θερμίδες

«Φαίνεται λοιπόν ότι το πραγματικό πρόβλημα των ημερών δεν είναι τόσο το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα, αλλά η παρανόηση όσον αφορά τα "αθώα" γλυκά του Πάσχα» λέει ο κ. Καφετζόπουλος. «Αν λοιπόν γίνει το πρωινό μας 2 φέτες τσουρέκι και το σνακ μας 2 κουλούρια, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε λάβει 860 θερμίδες έξτρα μέσα σε μία ημέρα! Αν αυτό συνεχιστεί και όλη την εβδομάδα, τα αποτελέσματα μπορεί να τα φανταστεί ο καθένας» λέει.

Το σωστό διατροφολόγιο ανήμερα του Πάσχα

Στο κεντρικό γεύμα σας μη ξεχάσετε να ξεκινήστε με τη σαλάτα, η οποία θα σας βοηθήσει να χορτάσετε καλύτερα και πιθανόν να επιλέξετε μικρότερη ποσότητα κρέατος λέει ο διατροφολόγος.

Τα λαχανικά είναι επίσης πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Μη ξεχνάτε, λέει ο κ. Καφετζόπουλος, ότι οι φυτικές ίνες των λαχανικών εμποδίζουν ένα μέρος της χοληστερίνης των τροφίμων να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Το βραδινό της Κυριακής προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα για να μην επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην επιφορτιστείτε με παραπανίσιες θερμίδες. Καλές επιλογές είναι μια σαλάτα εποχής με λίγο κρέας ή 1-2 αυγά βραστά ή γιαούρτι με φρούτα ή μέλι ή μια χορτόσουπα.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης