Αν. Μεσόγειος: Τα «μηνύματα» που εξέπεμψαν τα δύο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ

Ένα γεγονός με πολλαπλά μηνύματα εξελίχθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο. Για πρώτη φορά, μετά το 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν σε άσκηση δύο αεροπλανοφόρα της κατηγορίας Nimitz, «USS John C. Stennis» και «USS Abraham Lincoln», με 10 συνοδευτικά πλοία, 130 αεροσκάφη και 9.000 ναύτες και πεζοναύτες, κάνοντας επίδειξη ισχύος.

Με τη Ρωσία να αναπτύσσει όλο και περισσότερες δυνάμεις στην «πόρτα» του ΝΑΤΟ και την Τουρκία να προσεταιρίζεται την ομόνυμη χώρα, ερχόμενη σε αντίθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα, η ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αυτήν την περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ήταν τυχαία.

«Δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούμε από οποιονδήποτε δυνητικό αντίπαλο και θα υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας αλλά και εκείνων των συμμάχων μας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τζέιμς Φόγγο, ο διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στη Ευρώπη και την Αφρική, που στεκόταν στη γέφυρα του αεροπλανοφόρου «USS Abraham Lincoln».

Αλλά και οι αναφορές του πρέσβη των ΗΠΑ στην Μόσχα Τζον Χούνστμαν, στο twitter, ο οποίος παρευρέθηκε σε ένα από τα αεροπλανοφόρα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων λέγοντας πως «όταν έχετε 200.000 τόνους διπλωματίας που ταξιδεύει στη Μεσόγειο. Αυτό καλώ διπλωματία, αυτή είναι διπλωματία προς τα εμπρός - δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο», δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσουν σε αυτή τη σημαντική γεωπολιτική περιοχή.

Ακόμα περισσότερο σαφέστατος έγινε όταν σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του όταν δήλωσε: «Η διπλωματική επικοινωνία και ο διάλογος, σε συνδυασμό με την ισχυρή άμυνα των πλοίων αυτών, αποδεικνύουν στη Ρωσία ότι εάν θέλει επιδιώξει πραγματικά καλύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές της δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο».

Το αεροπλανοφόρο «John C. Stennis» πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ και εισήλθε στην Μεσόγειο για να ενωθεί με τον 5ο στόλο κρούσης που υποστηρίζει το αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Ναυτικού «USS Abraham Lincoln», παρόλο που η παρουσία του είναι αναγκαία στη Μέση Ανατολή, λόγω της έντασης των σχέσεων ΗΠΑ με Ιράν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN ο Rear Adm John Wade, διοικητής της Carrier Strike Group 12, ο οποίος είναι επικεφαλής των συνοδευτικών πλοίων στο «USS Abraham Lincoln» δήλωσε ότι «αυτός ο συντονισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς η αμερικανική στρατιωτική κυριαρχία στον κόσμο προκαλείται ολοένα και περισσότερο από αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα».

Και συμπλήρωσε: «Η ανώτερη ηγεσία μας έχει δώσει εντολή στο Ναυτικό μας να γίνει πιο θανατηφόρο και πιο τακτικό. Είναι πολύ σημαντικό στην εποχή του ανταγωνισμού στο οποίο βρισκόμαστε».

Το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ένας από τους κυριότερους αποδέκτες των αμρικανικών μηνυμάτων από τη Μεσόγειο, ερμηνεύεται και από το γεγονός ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα ήταν ο μοναδικός διπλωμάτης που παρευρέθηκε στις ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού.

Η Ρωσία αναπτύσσει όλο και περισσότερο τις δυνάμεις της σε πολλά από τα μέρη όπου έχει διπλωματικές συγκρούσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Συρία, η Μόσχα διατηρεί μεγάλη στρατιωτική παρουσία και είναι κοντά στην υπογραφή μίας μακροχρόνιας μίσθωσης για το λιμάνι του Ταρτού, όπου οι ναυτικές δυνάμεις της είναι ήδη εγκατεστημένες.

Στη Μαύρη Θάλασσα, το ρωσικό ναυτικό έχει αναβαθμίσει σημαντικά το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην προσαρτημένη Κριμαία και έχει αναπτύξει νέα πλοία και αναβαθμισμένα υποβρύχια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους λένε ότι η Ρωσία γίνεται πιο τολμηρή και αυξάνει την παρουσία της στον Ατλαντικό και την Αρκτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ