Αγρίνιο: Έτοιμοι οι Χαλκουνάδες για την Μεγάλη Παρασκευή - ΒΙΝΤΕΟ

Εντυπωσιακό θέαμα αναμένεται να παρακολουθήσει αύριο, για μία ακόμη χρονιά ο κόσμος στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Αγρίνιο 

Κάθε χρόνο, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην πλατεία Δημοκρατίας, αμέσως μετά την περιφορά των επιταφίων, το Αγρίνιο ζει το έθιμο και συνάμα τον θρύλο του παρελθόντος που αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Ο λόγος για τα χαλκούνια! Και φέτος, εκατοντάδες επισκέπτες αναμένεται να κατακλίσουν την πλατεία και να απολαύσουν το τελετουργικό.

Ο εθελοντισμός, η αγάπη και το πάθος για το έθιμο, οδήγησε την οικογένεια Γιωτόπουλου, να κρατήσει ζωντανό το έθιμο και παράλληλα να διδάξει τις νέες γενιές, οι οποίες θα το διατηρήσουν και θα το αναπτύξουν στο μέλλον ακόμη περισσότερο. Φέτος, σύμφωνα με όσους συμμετέχουν στην διαδικασία παρασκευής χαλκουνιών και κρατάνε τα σκήπτρα της παράδοσης, θα λάβουν μέρος 25 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας και θα "ριξουν" πάνω απο 400 χαλκούνια.

Το έθιμο ξεκίνησε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί του Αγρινίου ήθελαν να περιφέρουν τον επιτάφιο του σημερινού Παλαιού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου στην κεντρική πλατεία της πόλης και αντιστρόφως, προστατεύοντάς τον παράλληλα από τους Τούρκους και τους υπόλοιπους αλλόθρησκους της περιοχής. Στα μεταγενέστερα χρόνια, η αποδοχή και η αγάπη των Αγρινιωτών για το έθιμο, τους έκανε κάθε Μεγάλη Παρασκευή να πραγματοποιούν έναν άτυπο «χαλκουνοπόλεμο».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΕΣ ΤΩΝ ΧΑΛΚΟΥΝΑΔΩΝ 

Πηγη: sinidisi.gr

Διαβάστε επίσης