Αναβολή χειρουργείων καταρράκτη στο Νοσοκομείο Αγρινίου: Η Διοίκηση «χρωστά» απαντήσεις…

Ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, προκλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στους κόλπους του Νοσοκομείου Αγρινίου, μετά τη γνωστοποίηση αναβολής προγραμματισμένων χειρουργείων καταρράκτη στην οφθαλμολογική κλινική, από το Διοικητή της νοσηλευτικής μονάδας, Ανδρέας Τσώλης.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Τσώλης έκανε λόγω για πρωτοφανή ενέργεια προαναγγέλλοντας διαδικασίες έρευνας για πιθανή απόδοση ευθυνών, ενώ η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας, έδειξε να γνωρίζει μία προβληματική κατάσταση που επικρατεί εδώ και καιρό στην εν λόγω κλινική, μιας και σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «. Στο συγκεκριμένο τμήμα, λόγω κάποιων ιδιαίτερων συνθηκών, ήταν βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα προέκυπτε κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα αν δεν υπήρχε δραστική αντιμετώπιση. Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών στις 9/1 , στο πλαίσιο ενημερωτικού σημειώματος προς τον νέο τότε Διοικητή για τα προβλήματα του Νοσοκομείου είχε γράψει : «Στην Οφθαλμολογική κλινική έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα το οποίο έχει συζητηθεί εκτενέστατα από όλα τα όργανα του νοσοκομείου. Έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις από το ΔΣ οι οποίες πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν. Η διαιώνιση του προβλήματος και του παρασκηνίου μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στους εμπλεκόμενους ,στην κλινική και στο Νοσοκομείο. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε».

Ποιο είναι όμως το πρόβλημα αυτό και οι… ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην οφθαλμολογική κλινική, που είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθούν τα χειρουργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» από το περιβάλλον του Νοσοκομείου, πρόσωπο το οποίο σχετίζεται με την κλινική δημιουργεί προβλήματα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των χειρουργικών επεμβάσεων, ζήτημα το οποίο έχει τεθεί επανειλημμένα στη Διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος και για το λόγο αυτό μάλιστα συνήλθε τον Οκτώβριο του 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο, προβαίνοντας σε σειρά κατάθεσης προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος.

Φτάνουμε όμως, στην πολυσυζητημένη Πέμπτη 11 Απριλίου. Τι ακριβώς συνέβη; Γιατί αναβλήθηκαν τα χειρουργεία; Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το άτομο που δημιούργησε το πρόβλημα την ημέρα εκείνη, φαίνεται να είχε την ιδιότητα του δεύτερου χειρουργού ενώ είχαν οριστεί άλλοι. Κι ενώ το πρώτο χειρουργείο πραγματοποιείται, η συνέχεια ήταν ανεξέλεγκτη καθώς η συμπεριφορά που παρουσίασε δεν επέτρεπε στον χειρούργο να έχει την ηρεμία και την απαιτούμενη συγκέντρωση καθώς και βοήθεια για την ασφαλή διεξαγωγή των υπόλοιπων επεμβάσεων. Ο γιατρός τότε με γνώμονα πάνω απ’ όλα την ασφάλεια των ασθενών, καθώς οι συνθήκες που επικρατούσαν δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, αποφάσισε να αναβάλει τα χειρουργεία αναζητώντας ωστόσο στο τηλέφωνο τα αρμόδια όργανα -και την Διοίκηση- ώστε να τα ενημερώσει. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό εκτός από τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών που πληροφορήθηκε την κατάσταση. Τα τακτικά χειρουργεία εν συνεχεία αναβλήθηκαν χωρίς να εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον γιατρό ότι δεν θα πραγματοποιηθούν για τεχνικούς λόγους χωρίς να προκληθεί η παραμικρή αντίδραση. Μάλιστα πραγματοποιήθηκαν κανονικά 5 ημέρες αργότερα, την Τρίτη 16 Απριλίου, επιπρόσθετα με άλλα δύο που δεν είχαν προσέλθει την Τρίτη 11 Απριλίου.

Στο μεταξύ, το ίδιο πρόβλημα λίγο έλλειψε να δημιουργηθεί εκ νέου στα χειρουργεία, και την περασμένη Πέμπτη 18 του μήνα, με το ίδιο πρόσωπο όταν κλήθηκε να την απομακρύνει ο ίδιος ο Διοικητής.

Για την ιστορία, η οφθαλμολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου, έχει τεράστια προσφορά στον τόπο μας αφού πραγματοποιεί 800 με 1000 χειρουργεία το χρόνο.

Και το μεγάλο ερώτημα παραμένει. Γιατί ο Διοικητής με εκκωφαντικό τρόπο δημοσιοποίησε το περιστατικό αυτό με συνέπεια την υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από την Οφθαλμολογική Μονάδα του Νοσοκομείου, χωρίς προηγουμένως να λάβει την υπεύθυνη ενημέρωση από όλους τους παράγοντες για να σχηματίσει αντικειμενική και δικαία κρίση???? «Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις».

Εφημερίδα «Συνείδηση»