Μικρά μυστικά για να διορθώσετε τις κακές συνήθειες του παιδιού

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Όλα τα παιδιά έχουν μία κακή συνήθεια που μπορεί να μας ενοχλεί λίγο, όπως είναι το σκάλισμα της μύτης ή το φάγωμα των νυχιών. Αυτά συνήθως ξεπερνιούνται μέσα στο χρόνο. Τα παιδιά δεν το κάνουν επίτηδες, ούτε και αντιλαμβάνονται πόσο άσχημο δείχνει. Είναι όμως σημαντικό να εντοπίσετε το πρόβλημα ώστε να μην συνεχιστεί αργότερα. Πώς θα το χειριστείτε; Καταρχάς, με υπομονή, φροντίδα, παρατήρηση και συνειδητή προσπάθεια.

Μην δίνετε τεράστια προσοχή. Εάν το κάνετε συνέχεια θέμα και τιμωρείτε το παιδί, το ενθαρρύνετε να το επαναλάβει. Αφήστε το χρόνο να κάνει τη δουλειά του.

Η ιδανικότερη στρατηγική είναι να επιβραβεύετε τη θετική συμπεριφορά και να μην τιμωρείτε την κακή. Έτσι αυξάνετε την αυτοπεποίθησή του και του δείχνετε την εκτίμηση που χρειάζεται.

Εκπαιδεύστε το. Μιλήστε για το αίτιο πίσω από την κακή συνήθεια και τι μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον. Σιγά σιγά θα το κατανοήσει και θα θελήσει να σταματήσει.
Μία συνήθεια τη φορά. Το παιδί μπορεί να αναπτύσσει πολλές κακές συνήθειες μαζί. Μην προσπαθήσετε να τις εξουδετερώσετε όλες ταυτόχρονα. Αξιολογήστε τη χειρότερη και ξεκινήστε από εκεί. Το βασικότερο στοιχείο είναι να μην κάνετε το παιδί να νιώθει ντροπή, ειδικά δημόσια.

Εντοπίστε τη ρίζα του προβλήματος. Τα παιδιά υιοθετούν κακές συνήθειες όταν βιώνουν έντονο άγχος. Ακούστε το πρόβλημά τους, δείξτε υπομονή και αγάπη. Ίσως έτσι βρείτε εναλλακτικές και δώσετε στο παιδί την ηρεμία και ανακούφιση που χρειάζεται.

Πηγή: vita.gr

 

Διαβάστε επίσης