House of One: Μια εκκλησία για τρεις θρησκείες θα δοκιμάσει να γράψει ιστορία

Θρησκευτική ιστορία ετοιμάζεται να γράψει το Βερολίνο με την ανέγερση ενός ναού που θα στεγάζει ταυτόχρονα χώρους προσευχής Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων. Το κτίριο θα ονομαστεί «Οίκος του Ενός» και θα είναι χωρισμένο ισομερώς σε εκκλησία, συναγωγή και τζαμί, τα οποία θα βρίσκονται -για πρώτη φορά στην ιστορία- κάτω από την ίδια στέγη.

Τα σχέδια εγκρίθηκαν μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του οποίου νικητής αναδείχθηκε ο Wilfried Kuehn ενώ το μεγαλεπήβολο έργο θα κατασκευαστεί στο κέντρο του Βερολίνου, στην περιοχή Petriplatz. Οι τρεις ξεχωριστοί χώροι θα καλύπτουν ισομερή επιφάνεια, αλλά θα χαρακτηρίζονται από διαφορετική αρχιτεκτονική και σχεδιασμό που θα καλύπτει τις παραδοσιακές ανάγκες κάθε λατρευτικού χώρου.

Το όλο σχέδιο είναι, για αυτονόητους λόγους, πολύ σημαντικό και όπως λέει ο Ραβίνος Tovia Ben Chorin«είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι ο ναός για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες που χάραξαν την κουλτούρα της Ευρώπης γίνεται στην πόλη όπου σχεδιάστηκε ο διωγμός των Εβραίων από τους Ναζί».

Ο ιμάμης Kadir Sanci, ανέφερε ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τον κόσμο να κατανοήσει πως η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων είναι καλοί άνθρωποι και όχι βίαιοι, ενώ πρόσθεσε πως οι πιστοί και από τις τρεις θρησκείες θα έχουν να μοιραστούν πολλά πράγματα μεταξύ τους. Ο πάστορας Gregor Hohberg επισήμανε από την πλευρά του το γεγονός ότι ο Οίκος θα κατασκευαστεί στο σημείο που κάποτε φιλοξενούσε την πρώτη εκκλησία του Βερολίνου τον 12ο αιώνα και είπε χαρακτηριστικά: «Μια συναγωγή, ένα τζαμί και μια εκκλησία κάτω από την ίδια στέγη θα είναι το παράδειγμα της οικουμενικότητας και της συμφιλίωσης που θέλουμε να δώσουμε σε μια πόλη με εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις θρησκείες του κόσμου». Η ανέγερση του Ναού αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2020, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα έχουν συγκεντρωθεί τα απαιτούμενα χρήματα. 

Όσο για το αποτέλεσμα, αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου. 

Διαβάστε επίσης