Παρέμβαση Φωτήλα για το μέλλον του ΔΙΕΚ Πάτρας

Ερωτηση του αχαιου βουλευτης της Ν.Δ στο Υπουργείο Παιδείας

Απαντήσεις σχετικά με το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για το μέλλον των ΔΙΕΚ ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό ο βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας Ιάσονας Φωτήλας.

Σύμφωνα με καταγγελίες, παρουσιάζονται ελλείψεις σε υλικά εκπαίδευσης, σοβαρές καθυστερήσεις στην πληρωμή των εκπαιδευτικών όπως και στις προσλήψεις αυτών, σοβαρές ελλείψεις των υποδομών των κτιρίων στα οποία στεγάζονται και τέλος «παραβάσεις» στις τοποθετήσεις διευθυντών. Επιπλέον, αν και σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορούν να γίνονται εγγραφές και το χειμερινό και το εαρινό εξάμηνο, στην Πάτρα και εν γένει στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν ξεκινούν προγράμματα εκπαίδευσης κατά το εαρινό εξάμηνο στα Δ.ΙΕΚ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μέσα στο περιβάλλον οικονομικής αστάθειας και κρίσης που βιώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, να προσπαθούν να βρουν λύσεις μέσω των αναγνωρισμένων ιδιωτικών ΙΕΚ – λύσεις όμως ιδιαίτερα δαπανηρές, στις οποίες πολλές οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Για τα θέματα αυτά ζητούνται άμεσα απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:​

Η Δια Βίου Μάθηση καθώς και η απόκτηση ενός τίτλου σπουδών αποτελεί κίνητρο και ελπίδα επαγγελματικής αποκατάστασης. Τα Δημόσια ΙΕΚ (Δ.ΙΕΚ) σήμερα συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτόν το σκοπό και αποτελούν φάρο ελπίδας για εκατοντάδες παιδιά προκειμένου να αποκτήσουν εξειδίκευση στο αντικείμενο που επιθυμούν.

Μέσω των ερωτήσεων με αριθμ. πρωτ. 510/31.07.2018, 1598/28.11.2017 και 1049/11.11.2015 έχω επισημάνει την απαξίωση που επιχειρείται στα Δ.ΙΕΚ, χωρίς βέβαια το Υπουργείο να θεωρήσει απαραίτητο να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μου (απάντησε μόνο στη μία από τις τρεις). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες, παρουσιάζονται ελλείψεις σε υλικά εκπαίδευσης, σοβαρές καθυστερήσεις στην πληρωμή των εκπαιδευτικών όπως και στις προσλήψεις αυτών, σοβαρές ελλείψεις των υποδομών των κτιρίων στα οποία στεγάζονται και τέλος «παραβάσεις» στις τοποθετήσεις διευθυντών. Επιπλέον, αν και σύμφωνα με το άρθρο 47, παρ. 8 του Ν. 4264/2014 (Α’ 118) μπορούν να γίνονται εγγραφές και το χειμερινό και το εαρινό εξάμηνο, στην Πάτρα και εν γένει στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν ξεκινούν προγράμματα εκπαίδευσης κατά το εαρινό εξάμηνο στα Δ.ΙΕΚ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μέσα στο περιβάλλον οικονομικής αστάθειας και κρίσης που βιώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, να προσπαθούν να βρουν λύσεις μέσω των αναγνωρισμένων ιδιωτικών ΙΕΚ – λύσεις όμως ιδιαίτερα δαπανηρές, στις οποίες πολλές οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Είναι σε γνώση σας ότι σε Δ.ΙΕΚ δεν ξεκινούν προγράμματα εκπαίδευσης κατά το εαρινό εξάμηνο; Εάν ναι, σκοπεύετε να προβείτε σε ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
Με ποιους τρόπους στηρίζετε τη δια βίου μάθηση για τα κοινωνικά ασθενέστερα στρώματα και σε ποιες συγκεκριμένες πολιτικές έχετε προβεί μέχρι σήμερα;

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ