Η χορτοφαγία μειώνει τον κίνδυνο της αρθρίτιδας

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Επιστήμονες από την Ταϊβάν ανέλυσαν τη διατροφή χιλιάδων ενηλίκων και ανακάλυψαν ότι εκείνοι που κόβουν το κρέας, έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αρθρίτιδα. Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέως, την ουσία που προκαλεί αρθρίτιδα. Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα άποψη για το πώς η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν την ασθένεια. Στατιστικά, το 2% των ανθρώπων στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο πάσχει από αρθρίτιδα.

Ειδικοί από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Φου Γιεν ρώτησαν περίπου 14.000 συμμετέχοντες για τη διατροφή τους, για την επιλογή συγκεκριμένων τροφών και τη συχνότητά τους. Ελπίζοντας ότι θα βρουν μία σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της αρθρίτιδας, συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες με το ιστορικό υγείας τους.

Οι συμμετέχοντες μελετήθηκαν από το 2005 έως το 2009 και επανεξετάστηκαν στο τέλος της μελέτης, το 2014. Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέως στη ροή του αίματος μπορούν να οδηγήσουν σε κρυστάλλους, που δημιουργούνται σε μαλακούς ιστούς και συνδέσμους, προκαλώντας τα επώδυνα συμπτώματα της νόσου. Οι μισοί εξ αυτών ήταν χορτοφάγοι και είχαν το χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης αρθρίτιδας. Ακολουθούσαν οι vegans, που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά και μετά οι κρεατοφάγοι.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι ο λόγος που μία φυτική διατροφή είναι προστατευτική, είναι επειδή το κρέας και τα θαλασσινά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη, ουσία που αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέως, σύμφωνα με άλλες μελέτες. Επιπλέον, οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτοχημικά προλαμβάνοντας τη φλεγμονώδη ανταπόκριση στις επιθέσεις της αρθρίτιδας.

Η αρθρίτιδα μπορεί να επανεμφανίζεται κάθε λίγους μήνες ή χρόνια αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να γίνει μία χρόνια πάθηση που οδηγεί σε πέτρες στα νεφρά και βλάβη στους συνδέσμους. Αυτό που ξεκινά ως βασανιστικός πόνος και πρήξιμο στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα σημεία, όπως ο αστράγαλος και το γόνατο.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης