Δ. Τζανακόπουλος: Την ατζέντα Κ. Μητσοτάκη θα την ζήλευε ακόμα και το ΔΝΤ

Για ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις, τις οποίες χαιρέτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πως «στην πραγματικότητα αποσκοπούν στην πλήρη κοινωνική ισοπέδωση, στην πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, του ασφαλιστικού συστήματος, του κοινωνικού κράτους, ακριβώς επειδή έχει ένα τόσο σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, μια τόσο σκληρά νεοφιλελεύθερη ατζέντα, την οποία θα την ζήλευε ακόμα και το ΔΝΤ».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε σχετικά με την οικονομία: «Έχουμε τη δυνατότητα με μία κίνηση διαχείρισης του ελληνικού χρέους, να μειώσουμε το επιτοκιακό κόστος και να εξασφαλίσουμε περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί για πολιτικές ανάπτυξης, κοινωνικής στήριξης και ενίσχυσης των στρωμάτων που έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος κατά την περίοδο της κρίσης».

Μιλώντας για την αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πρόκειται για μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, αλλά και συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα, καθώς, όπως είπε, η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Πρόσθεσε, δε, ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,29%, που είναι το χαμηλότερο επιτοκιακό κόστος που έχει σημειώσει από το 1997.

«Πλέον η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, έχει κάνει τα καθοριστικά βήματα για να αφήσει πίσω της οριστικά και αμετάκλητα την περίοδο της κρίσης και την περίοδο των μνημονίων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το αφήγημα της ΝΔ περί καταστροφής και περί μη ανάκτησης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας έχει κατεδαφιστεί πλήρως και η ΝΔ βρίσκεται σε μία στρατηγική και πολιτική αμηχανία».

Ως προς το ενδεχόμενο νέας εξόδου στις αγορές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα αποφασιστεί με γνώμονα τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου και τη δυνατότητα η οποία έξοδος να έχει θετικές επιπτώσεις στη συνολική καμπύλη του χρέους.

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, είπε ότι τόσο για την περίπτωση των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία, όσο και προς εφορίες, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα προωθηθεί προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι η υπερασπιστική γραμμή μετατοπίστηκε και από την «παροξυσμική φάση» καθύβρισης δικαστών και όλων όσων λέγονταν περί σκευωρίας και στημένων δικών, σήμερα «μιλούν για παραγραφή των αδικημάτων» και τόνισε ότι «στην πραγματικότητα κρύβονται πίσω από αυτή την κατάπτυστη ερμηνεία, του κατάπτυστου άρθρου 86, παρ. 3 του Συντάγματος» που πέρασε με ευθύνη του κ. Βενιζέλου.

Όπως είπε, «η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφασίσει τελικά, αν η δωροδοκία δεν έχει παραγραφεί». Πρόσθεσε δε, ότι το ότι η υπόθεση αποτελεί το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» δεν σχετίζεται με την κατάληξη των δικαστικών αποφάσεων για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά «με το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου για την οποία μιλάμε, υπέστη ζημία 23 δισ. ευρώ». «Το πολιτικό σκάνδαλο και το οικονομικό σκάνδαλο είναι εκεί. Ανεξαρτήτως των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και αυτό είναι μία πολιτική εκτίμηση, δεν είναι μία νομική εκτίμηση», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναφερόμενος στη στάση του κ. Μητσοτάκη και της κ. Γεννηματά, ως προς αυτό το ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι προσπαθούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις στελεχών τους, που «κρύβονται πλέον καθαρά, πίσω από τα επιχειρήματα παραγραφής». «Η στάση και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο της Novartis, είναι απαράδεκτη, δείχνει ένα πολιτικό πανικό».

Εξάλλου, σχολιάζοντας την θέση που εξέφρασε ο κ. Μεϊμαράκης ότι είναι τιμητική η πρόταση για απονομή Νόμπελ στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός ανήκει σε ένα πολιτικό δυναμικό που δεν έχει υιοθετήσει τον ακραίο αντιπολιτευτικό παροξυσμό, τη ρητορική διχασμού και τον ακροδεξιό λόγο στον οποίο έχει διολισθήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε απόψεις ακραία νεοφιλελεύθερες «που στην πραγματικότητα αποσκοπούν στην πλήρη κοινωνική ισοπέδωση, στην πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, του ασφαλιστικού συστήματος, του κοινωνικού κράτους, ακριβώς επειδή έχει ένα τόσο σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, μια τόσο σκληρά νεοφιλελεύθερη ατζέντα, την οποία θα την ζήλευε ακόμα και το ΔΝΤ» και πρόσθεσε ότι «προσπαθεί να βρει λαϊκό έρεισμα μέσω της πολιτικής στροφής προς την ακροδεξιά», κάτι που δεν θεωρούν ορθή πολιτική όλα τα στελέχη της ΝΔ.

Ακόμα, ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και θα είναι κυβέρνηση για άλλα 4 χρόνια.

 ΑΜΠΕ