Νέα συνάντηση επιθυμούν Τραμπ και Κιμ

Την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε μία νέα – την τρίτη κατά σειρά - σύνοδο εξέφρασαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, λίγους μήνες μετά την αποτυχημένη συνάντηση στο Ανόι του Βιετνάμ.

Την Παρασκευή, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι «περιμένει υπομονετικά» έως το τέλος του 2019, προκειμένου οι ΗΠΑ να λάβουν «θαρραλέες αποφάσεις».

Διαβεβαίωσε δε, ότι η προσωπική του σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «εξαιρετική», παρά τη δυσμενή τροπή της τελευταίας διμερούς συνάντησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ανάρτησή του στο Twitter, επιβεβαίωσε τις «εξαιρετικές σχέσεις», προσθέτοντας ότι μία τρίτη σύνοδος «θα ήταν καλή ώστε να κατανοήσουμε πλήρως πού στέκεται ο καθένας μας».

«Ανυπομονώ για τη μέρα αυτή, που θα μπορούσε να είναι σύντομα, όταν μπορέσουν να αρθούν τα Πυρηνικά Όπλα και οι Κυρώσεις, και κατόπιν να δούμε τη Βόρεια Κορέα να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο επιτυχημένα κράτη του κόσμου» υπογράμμισε ο Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι η Πιόνγιανγκ κατηγορείται από αρκετά μέσα ενημέρωσης της Δύσης για επανέναρξη των πυραυλικών δοκιμών, γεγονός το οποίο δημιουργεί πολλαπλά προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Την ίδια ώρα, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων τη μη επιβολή νέων κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και της Δύσης. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από DPA